‘De tsien fan Martens Afke’ – stripboek Dick Matena in Friese taal

Next Post
Previous Post

matena-aafke-fries-2014Dick Matena, Nynke van Hichtum
De tsien fan Martens Afke (Fries)

Uitgeverij Personalia, oktober 2014
Hardcover, 56 pagina’s
ISBN 9789079287420, verkoopprijs € 13,95
[bestel]

Striptekenaar Dick Matena heeft opnieuw een klassieker onder handen genomen en er, getrouw aan de oorspronkelijke tekst, een heerlijk leesbaar stripboek van gemaakt.

Omdat het verhaal van Nienke van Hichtum in Friesland speelt besloot de uitgever een Friese editie uit te brengen. De vertaling is gemaakt door Jant van der Weg.

De Commissaris van de Koning in Friesland, John Jorritsma, schreef de volgende aanbeveling voor deze uitgave.

Hoe het leven er ruim honderd jaar geleden in Fryslân uitzag, kunnen we ons dankzij Nienke van Hichtum goed voorstellen. Ze schreef met Afke’s Tiental een prachtig boek over het zware bestaan van een arm arbeidersgezin uit Wergea. Dit boek is een reallife soap, want de familie met de tien kinderen bestond echt, al hadden ze in werkelijkheid andere namen.

Schrijfster Nienke had grote bewondering voor Afke. Hoewel ze het zwaar had met de zorg voor de tien kinderen, dwong Afke veel respect af. Ze was de ideale moeder die voor iedereen klaar stond, lief was en met het beetje geld dat er was, wonderen kon verrichten.

Het verhaal over Afke en haar gezin was al gauw één van de allermooiste kinderboeken. Tegelijk konden ze in de rest van het land lezen hoe het leven in Fryslân was. Daarmee ontstond er bij de rijkere bevolking uit de steden meer begrip voor het leven in arme arbeidersgezinnen op het platteland.

Nog steeds is Afke’s Tiental een herkenbaar verhaal dat ook vandaag de dag nog tot de laatste pagina boeit. Het laat zien dat de tijd niet heeft stilgestaan in Fryslân, maar dat sommige situaties van alle tijden zijn. Ook nog eens prachtig verbeeld met dank aan het fraaie tekenwerk van Dick Matena.

Het blijft een prachtig kinderboek, waar ook volwassenen plezier aan beleven. Dat was precies wat Nienke van Hichtum graag wilde: schrijven voor kinderen van 8 tot 88 jaar.

John Jorritsma
Commissaris van de Koning in Fryslân

zie ook…

– Dick Matena, 100 Pagina’s Dick : vijftig jaar stripvakmanschap, Uitgeverij Personalia, 2014
– Dick Matena / Theo Thijssen, Kees de jongen : een beeldroman door Dick Matena, Athenaeum, 2012
– Dick Matena, De schippers van de Kameleon, Kluitman, 2014

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.