De Sybren Poletprijs 2021 is toegekend aan schrijver en kunstenaar Michael Tedja

Next Post
Previous Post

15 september 2021 | De Sybren Poletprijs 2021 is toegekend aan schrijver en kunstenaar Michael Tedja. De drie-jaarlijkse prijs, met een geldbedrag van 35.000 euro, wordt uitgereikt ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015).

‘Michael Tedja is maker van een caleidoscopisch oeuvre, dat tal van denkbare grenzen verkent en overschrijdt en tegelijkertijd ook dat overschrijden weer kritisch analyseert’, aldus de jury over de laureaat.

De winnaar werd bekendgemaakt in het programma Kunststof op NPO Radio 1.

Michael Tedja (1971) is schrijver, dichter, schilder en curator. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en schreef meerdere romans en gedichtenbundels. Dit jaar verscheen zijn vierde roman, Meta is haar naam. Eerder schreef hij de romans A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (2003), Hosselen (2009), Briljante man (2018) en de dichtbundels De Aquaholist (2005), Tot hier en verder (2013), Regen (2015) en Exclusief (2019). In 2020 won hij de Jana Beranováprijs 2020, een oeuvreprijs voor onafhankelijke auteurs die zich niet laten leiden door conventionele, modieuze, of morele criteria in de kunst. [zie ook wikipedia]

prijs – De prijs, een legaat van Sybren en Cora Polet, wordt uitgereikt ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015). Met een geldbedrag van € 35.000 is de prijs een van de grootste in het Nederlandse taalgebied.

jury – Naast voorzitter Jos Joosten (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen) bestaat de jury uit Bart Vervaeck (hoogleraar literatuur en verhaaltheorie aan de KU Leuven), Marieke Winkler (universitair docent aan de Open Universiteit), Sofie Gielis (journalist, docent & onderzoekscoördinator FRAME) en Frank Keizer (dichter, essayist en criticus).

prijsuitreiking – De prijs wordt op donderdag 18 november aan Michael Tedja overhandigd tijdens een feestelijk programma in Felix Meritis. Tijdens dit programma wordt een videoportret van Tedja getoond, waarvan de trailer nu al te bezichtigen is.

  • Sybren Poletprijs | site | wikipedia | berichten
    oeuvreprijs voor de auteur van de beste onconventionele, experimentele, innoverende literatuur en/of essayistiek (3-jaarlijks)

>> video – Portret van Michael Tedja in de reeks Hollandse Meesters

>> boeken – boeken van Michael Tedja bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.