‘De Mulisch Mythe’ – Sander Bax

Next Post
Previous Post

bax-mulisch-2015-2Sander Bax
De Mulisch Mythe
Harry Mulisch: schrijver, intellectueel, icoon

Uitgeverij Meulenhoff, februari 2015
Hardcover, 480 pagina’s
ISBN 9789029090513, verkoopprijs € 29,95
zie leesproef | bestel hardcover | bestel als e-book

We moeten Mulisch dan ook niet herinneren als de arrogante schrijver die er een bijna satanisch behagen in schepte om boeken te schrijven die overlopen van de dubbele bodems en de mythologische verwijzingen, maar als de schrijver die boek na boek werkte aan een oeuvre dat overloopt van de maatschappelijke betrokkenheid. Mulisch was niet De Schrijver die bij leven al een standbeeld wilde zijn dat voor de eeuwigheid geconserveerd moest worden, maar hij was een kameleontisch schrijver die telkens weer een andere gedaante aannam in zijn onvermoeibare pogingen om de raadsels van het leven door het schrijven te doorgronden. Dat hij zijn kameleontische alter ego in de vele media-optredens zo nadrukkelijk verborg achter het masker van de Grote Schrijver, maakte deel uit van zijn ontregelende literaire strategie. 

Dit schreef Sander Bax in november 2010 op zijn weblog in het artikel Harry Mulisch: kameleontisch en maatschappelijk betrokken schrijver.

Met De Mulisch Mythe presenteert Sander Bax nu een uitgebreide studie naar hoe Mulisch zijn schrijverschap heeft vormgegeven.

Hij heeft zijn levensverhaal als een literaire tekst willen vormgeven en deed dat in zijn boeken, maar ook voor de televisiecamera s en in de kranten. Wie was die man achter dat rookgordijn? Wie was die schrijver van dat prachtige oeuvre? De Mulisch Mythe vertelt het verhaal van een fenomenaal schrijverschap en van de publieke figuur Harry Mulisch: hoe hij uitgroeide van een jonge debutant uit Haarlem tot een groot Europees schrijver. (uitgever)

Sander Bax (1977) is als Universitair Docent Literatuurwetenschap en Cultuurgeschiedenis verbonden aan het Departement Taal- en Cultuurstudies van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft onder meer voor Ons erfdeel, Poëziekrant, yang, nY, Trouw en De Leeswolf.

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.