De J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 is gewonnen door Hedda Martens met ‘Bij wijze van leven’

Next Post
Previous Post


19 februari 2023 | In Spui25 werd voor de achtste maal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt. De prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel werd gewonnen door Hedda Martens (1947) met haar bundel ‘Bij wijze van leven’ (Querido).

• Hedda Martens 
Bij wijze van leven
Querido, 2022

<< o.a. te koop via bol.com en Libris.nl >>

‘Een verhaal van Hedda Martens herken je meteen. Niemand schrijft zo als zij dat al veertig jaar lang doet, en in Bij wijze van leven heeft ze haar kunst nog verder geperfectioneerd. Ogenschijnlijk blijft Martens dicht bij huis in haar verhalen: een fietstochtje, een peuter op schoot, een afspraak in een café. Maar laat u daar niet door misleiden! Door de bijzonder scherp afgestelde antenne van deze auteur voor hoe mensen denken, hoe ze waarnemen, en hoe ze voelen, ontdekt de lezer hoe groots het gewone is. […] Het leven blijkt een reeks van gemiste kansen, verloren geliefden en kortstondige extases. Maar het inlevingsvermogen dat Martens afdwingt bij de lezer, is op zichzelf troostend. Net als de landschappen, het licht en de liefde is het lezen deel van wat het zo de moeite waard maakt, leven.’ (Jury)

Hedda Martens won met deze prijs een bedrag van € 5.172. Dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht, uniek voor een literaire prijs.

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats tijdens een programma van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. De toekenning van de J.M.A. Biesheuvelprijs is het sluitstuk van de Week van het Korte Verhaal.

Ook genomineerd waren:

  • Mischa Andriessen: Probeer de hemel mijn huis te maken (Querido)
  • Joep van Helden: Jerrycan (Atlas Contact)
  • Joke van Vliet: Wanneer de herten komen (Querido)

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 bestaat uit Joost Baars, Yra van Dijk, Ilse Josepha Lazaroms en Dieuwertje Mertens.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.