De Grote Atlas van Ferraris – de eerste atlas van België opnieuw beschikbaar!

Next Post
Previous Post


De Grote Atlas van Ferraris

Lannoo, september 2017
ISBN 9789401442589, 608 pagina’s
> groot formaat: 66×53 cm, gebonden
verkoopprijs € 150 | o.a. te koop bij bol.com

De Ferrariskaarten (Carte de Ferraris) zijn een verzameling van 275 uiterst gedetailleerde topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik, globaal overeenkomend met het huidige België. Zij kwamen tussen 1771 en 1778 tot stand onder leiding van Joseph de Ferraris, generaal bij de Oostenrijkse artillerie, veldmaarschalk in de Oostenrijkse Nederlanden. Nooit eerder was een West-Europees land op zo’n gedetailleerde schaal en met zoveel finesse en precisie in kaart gebracht (lees hier meer over in een artikel van Jos Martens).

Er zijn drie originelen gemaakt. Zij worden bewaard in het Kriegsarchiv van Wenen, het Rijksarchief in Den Haag en de Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel.

In 2009 heeft uitgeverij Lannoo deze kaarten gepubliceerd in een bijzondere uitgave op groot formaat, maar door de grote belangstelling was de atlas snel uitverkocht en is hij ondertussen uitgegroeid tot een waar collector’s item. Op Amazon wordt deze Atlas van Ferraris zelfs aangeboden voor prijzen van 600 – 1600 dollar.

Om tegemoet te komen aan de aanhoudende vraag komt er nu een nieuwe editie van de Ferraris-atlas. Deze tweetalige uitgave kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van België en het Nationaal Geografisch Instituut. Met inleidingen van Ingrid Vanden Berghe, directeur van het NGI, en van Wouter Bracke, directeur Afdeling Kaarten en Plannen van de Koninklijke Bibliotheek.

Uitgeverij Lannoo is inmiddels bij velen bekend om zijn fraaie facsimile-uitgaven van historische werken zoals Atlas de Wit, Maria Sibylla Merian en Nederlandsche Vogelen.

< klik op de covers voor meer info bij bol.com >

 .   .   .  

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.