‘De fouten’ – biografische roman van Herman Brusselmans

Next Post
Previous Post

Herman Brusselmans
De fouten

Prometheus, september 2016
ISBN 9789044631128, 248 pagina’s
> hardcover € 18,95 | bestel

Een neerlandicus, Johannes Huyghe, staat op het punt om de biografie HB, de jonge jaren te publiceren bij uitgeverij Parenthèse. Hierin probeert hij een beeld te schetsen van Herman Brusselmans als jongetje en opgroeiende puber. De oudere Brusselmans, die van nu, krijgt voortijdig de biografie in handen, leest ze, en merkt dat er heel wat fouten in staan. Wie anders dan hij mag in staat worden geacht om deze fouten te corrigeren? Brusselmans besluit dan ook om de fouten op een rijtje te zetten en ze te vervangen door wat juist is of juist had kunnen zijn. Tussendoor worstelt hij met de aanwezigheid, of eerder de afwezigheid, van drie vrouwen in z’n leven: Phoebe, Mona en Alathea.

• Waarheid en fictie zijn meestal danig verknoopt bij Brusselmans, zowel in zijn boeken als in zijn uitlatingen. Ook in dit geval lijkt de neerlandicus die een biografie over hem schrijft aan zijn fantasie ontsproten, maar…

hier, op een website van de Leidse Universiteit lezen we: “Ter ere van Herman Brusselmans aanstaande 60ste verjaardag werkt Leids docent Rick Honings aan een boek over de Vlaamse veelschrijver”. 

De 60ste verjaardag van HB zal worden gevierd op 9 oktober 2017 D.V., dus voorlopig doen we het met deze (auto)biografie met ‘kritiek vooraf’, van onze verguisde en geliefde schrijver.

UPDATE – 8 februari 2017 – Het boek ‘De fouten van Herman Brusselmans is opgenomen op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2017.

Tijdens de boekpresentatie op De Fuif der Fouten op 9 september 2016, gaf HB zelf een toelichting op zijn nieuwe boek (vimeo, Stories TV).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.