De Canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek – Vijftig boeken bij vijftig vensters

Next Post
Previous Post

Jan J. Bos, e.a.
De Canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek – Vijftig boeken bij vijftig vensters

Vantilt, september 2018
ISBN 9789460043949, 224 pagina’s
> paperback € 29,50

o.a. te koop bij bol.com >>

De Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema’s die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat. De vijftig door een commissie geselecteerde “vensters” bieden samen een overzicht van “wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland”.
(zie wikipedia) (zie website Canon van Nederland)

De collectie van de Koninklijke Bibliotheek bevat meer dan zeven miljoen boeken, tijdschriften, brieven en archieven uit twaalf eeuwen. De collectiespecialisten van de KB hebben zich laten inspireren door de Canon van Nederland om vijftig topstukken uit die enorme verzameling te presenteren.

Door vijftig vensters van de Nederlandse geschiedenis valt de blik nu eens op een beroemd handschrift, dan weer op een onbekende brief, op een luxueuze atlas of op een bijzonder kinderboek, op een wetenschappelijke ontdekking of een opruiend traktaat. Voor al die publicaties biedt de canon de historische context, terwijl de boeken op hun beurt illustraties vormen voor de thema’s uit de canon. Uiteraard is er ook aandacht voor de uiterlijke verschijningsvorm van de topstukken en hun individuele herkomst en geschiedenis.

De Canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek is rijk voorzien van afbeeldingen en biedt een verrassende en gevarieerde invulling van een onderwerp dat sinds de presentatie door Frits van Oostrom niet meer is weggeweest uit het debat in de geschiedbeoefening, het geschiedenisonderwijs en de politiek. (uitgever)

Expositie – Het boek De Canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek wordt op 13 september gepresenteerd bij de Koninklijke Bibliotheek. Dan wordt ook de speciale canon-editie van de Expositie Topstukken geopend. In de fraaie tentoonstellingsruimte, die zes dagen per week gratis toegankelijk is, kunnen een aantal bijzondere stukken in het echt worden bekeken, zoals het Gruuthuse-handschrift (ca. 1395-1408), het Stedenboek van Frederick de Wit (ca. 1682), een miniatuurboekenkist (19e eeuw) en een tekening door Rembrandt (1661). De expositie is te zien tot 15 december 2018.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.