De boekhandel van de wereld – drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw

Next Post
Previous Post

Andrew Pettegree, Arthur der Weduwen
De boekhandel van de wereld
drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw

Atlas Contact, maart 2019
ISBN 9789045034997, paperback,
688 pagina’s, € 39,99 > € 25,00

o.a. te koop via bol.com >>


In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. Het was de tijd van de VoC, van Rembrandt en Vermeer, en alle aandacht is altijd uitgegaan naar de Hollandse schilderkunst. Maar per hoofd van de bevolking bezaten de inwoners meer boeken dan in enig ander land in Europa. De mensen hier waren ongewoon goed geïnformeerd en politiek betrokken. Godsdiensttwisten, welvaart en politiek werden beïnvloed door wat er gelezen werd.

Terwijl uitgevers elders in Europa failliet gingen, vernieuwden de Nederlandse uitgevers hun industrie: ze organiseerden boekveilingen en deden veel aan marketing en publiciteit.

De aard van dat godvruchtige, welvarende, twistzieke en genereuze volk werd in belangrijke mate bepaald door wat het las.
Pettegree en Der Weduwen ontsluiten het verhaal van de opkomst en het grote succes van dit boekenbedrijf. (uitgever)

Andrew Pettegree is hoogleraar moderne geschiedenis aan de universiteit van St. Andrews in Schotland. Hij is expert op het gebied van de boekdrukkunst. Hij schreef eerder o.a. The Book in the Renaissance, dat in 2010 door The New York Timesverkozen werd tot ‘notable book’. [wikipedia]

Arthur der Weduwen – historian and post-doctoral researcher at the University of St Andrews.  In 2017 I published my first monograph, the first complete survey of all seventeenth-century Dutch and Flemish newspapers. Currently working on a book on the transformation of the library in early modern Europe, entitled The Library. A Fragile History. [website]

>> ‘De boekhandel van de wereld’ verschijnt tegelijk met de Engelse versie ‘The Bookshop of the World – Making and Trading Books in the Dutch Golden Age’, uitgegeven bij Yale University Press en ook te koop via bol.com.

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.