Alice Indie Boekprijs voor het eerst uitgereikt

Next Post
Previous Post

7 maart 2019 | De Alice Indie Boekprijs, een nieuwe jaarlijkse prijs voor het beste indie-boek, is voor het eerst uitgereikt. De prijs in de categorie fictie is voor ‘Palimpsest’ van Jack van Weimar (pseudoniem). ‘Holy Fuck’ van Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor won in de categorie non-fictie.

Indie (Independent) publishing is de snelst groeiende sector van de boekenmarkt. Steeds meer auteurs vinden hun weg naar een of andere vorm van niche-uitgeven, zoals uitgeven in eigen beheer, uitgeven in een hybridevorm, uitgeven bij een zeer kleine uitgever, et cetera. En de kwaliteit van de boeken wordt steeds hoger. Hoog tijd dus voor een prijs. En daarom heeft Schrijven Magazine samen met haar partners de Alice Indie Boekprijs in het leven geroepen.

Jury – Mirjam Boelsums (auteur en documentairemaker), Maarten Carbo (De Boekenfluisteraar), Roeland Dobbelaer (hoofdredacteur De Leesclub van Alles) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine en auteur).

Uit 91 zeer diverse inzendingen werden de twee winnaars gekozen die ieder 1000 euro ontvangen.

FICTIE

Jack van Weimar
Palimpsest – de geheime oorsprong van de islam
Gabriel Publicaties,  2018

o.a. te koop via bol.com >>

Palimpsest laat zich lezen als een geslaagde thriller in het genre factfiction. De rustige en beschouwende stijl leent zich uitstekend voor een verhit onderwerp als religieus fanatisme. In een goed opgebouwde plot voert de schrijver interessante, levensechte personages op, waarbij hij er in slaagt alle partijen in hun waarde te laten. Het verhaal doet denken aan de thrillers van Dan Brown en de onderliggende research getuigt zowel van een degelijke wetenschappelijke kennis als van jarenlange ervaring in het speelveld van internationale betrekkingen en veiligheid. Palimpsest is een vakkundig geschreven thriller over een zeer relevant onderwerp.

NON-FICTIE

Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor
Holy Fuck – op expeditie naar de toekomst van seks
S2 Uitgevers, 2018

o.a. te koop via bol.com >>

Heel knap hoe origineel, fris, luchtig, opgewekt én opwekkend de auteurs het onderwerp behandelen. Met deze thematiek ligt altijd het gevaar op de loer dat het lollig of ranzig wordt maar ook die valkuilen zijn zorgvuldig vermeden. De jury roemt daarnaast de bijzonder geslaagde vormgeving, die de positieve boodschap nog versterkt. Kortom, over elk aspect van dit boek is nagedacht. De uiteenlopende elementen van het verhaal worden helder onderscheiden, zoals dat in een goed gemaakte glossy gebeurt.

 

  • Alice Indie Boekprijs | site | wikipedia | berichten
    voor het beste indie-boek, in de categorieën fictie en non-fictie

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.