Voordelige uitgave van de biografie van W.F. Hermans gaat niet door

Next Post
Previous Post

otterspeer-wfh-2dl-2016Willem Otterspeer
W.F. Hermans biografie deel 1 en 2
De mislukkingskunstenaar & De zanger van de wrok

Bezige Bij, november 2016 – gaat niet door
2016 pagina’s
> gebonden € 49,99 |

UPDATE 21 november 2016 – Helaas gaat deze voordelige uitgave niet door. De uitgeverij deelde mee dat er te weinig belangstelling voor deze uitgave was. Toch jammer.

(oorspronkelijk bericht 2 november 2016) In november 2013 verscheen het eerste deel van de biografie van Willem Frederik Hermans, De mislukkingskunstenaar. Hierin schetste Willem Otterspeer het beeld van een schrijver “die zijn ambities telkens zo hoog opschroefde dat hij wel moest falen. Deze georkestreerde mislukkingen bleken een inspirerend effect te hebben op zijn creativiteit en schrijverschap”.

In februari 2015 volgt het tweede en laatste deel van de biografie De zanger van de wrok, waarin Otterspeer laat zien “hoe de rancune zich een weg vreet in het leven van Willem Frederik Hermans. De ene na de andere vriend wordt de deur gewezen, zijn wetenschappelijke carrière lijdt schipbreuk en ook zijn persoonlijke leven brandt op in toenemende eenzaamheid. De verhuizing, begin jaren zeventig, naar zijn geliefde Parijs verergert die eenzaamheid alleen maar. Angst en achterdocht, wrok en wraak vormen de definitieve determinanten van zijn bestaan”.

De biografie kreeg gelijk na het verschijnen van het eerste deel veel kritiek te verduren, maar er zijn ook zeker waarderende woorden te lezen over het werk van biograaf Otterspeer. Hieronder een een aantal verwijzingen naar artikelen die verschenen rond de publicatie van de twee delen.

rp_otterspeer-wfhbio1-2013-2-194x300.jpg  rp_otterspeer-hermans-wrok-2015-2-191x300.jpg

Maar ik geef graag de woorden van Joep van Ruiten ter overweging…

Hoeveel mensen hebben straks Hermans wel gelezen, maar Otterspeer niet? Voor de nijvere biograaf valt het ergste te vrezen. Terwijl er geen betere Hermans-biografie voorhanden is.

dus… kopen die set, vijf tientjes is toch geen geld voor 2000 pagina’s WFH.

UPDATE 21 november 2016 – Helaas gaat deze voordelige uitgave niet door. De uitgeverij deelde mee dat er te weinig belangstelling voor deze uitgave was. Toch jammer.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.