De biografie van uitgever Geert van Oorschot

Next Post
Previous Post

fortuin-oorschot-2015Arjen Fortuin
Geert van Oorschot, uitgever

Van Oorschot, november 2015
763 pagina’s
in mei 2016 verscheen een paperback editie
> gebonden € 45,00 | bestel
> paperback € 29,99 | bestel

Geert van Oorschot (1909-1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw.

Hij was de uitgever en dikwijls ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Uit gezocht geld, deskundige vertalers en een klassieke boekverzorging smeedde Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Deze door Helmut Salden vormgegeven reeks vestigde de reputatie van zijn bedrijf en liet Nederland kennismaken met het Rusland van de negentiende eeuw.
Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij tal van contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven (onder het pseudoniem R.J. Peskens). Zijn boeken Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst behoren tot de winstgevendste publicaties van Uitgeverij Van Oorschot.

Van Oorschot was een man van het grote gebaar, van de overdrijvingen en van de mooie verhalen. Arjen Fortuin maakte een meeslepend relaas van zijn leven, waarin de anekdotes en citaten kleur geven aan het grotere verhaal. Geert van Oorschot, uitgever is niet slechts een biografie, maar ook een boek over de naoorlogse literatuur, de politiek, het literaire leven. En natuurlijk een boek over de uitgeverij.

(tekst van uitgever)

[vimeo]https://vimeo.com/145582912[/vimeo] boektrailer voor Geert van Oorschot, uitgever
gemaakt door Peter Wollring, nov. 2015 

Arjen Fortuin (1971) is criticus, columnist en redacteur van NRC Handelsblad. Hij studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam en Madrid. Sinds 1998 schrijft hij voor de bijlage Boeken van NRC Handelsblad, in 2005 werd hij coördinator literatuur van
die krant.

Boekpresentatie – De presentatie van ‘Geert van Oorschot, uitgever’ zal plaatsvinden op 13 november 2015 in De Rode Hoed.

over dit boek…

  • TV – DWDD besteed aandacht aan het boek, in gesprek met Arjen Fortuin, 9 nov. 2015

prijzen…

zie ook…

toorn-querido-2015rp_fortuin-krullebol-2011-150x215.jpgrp_vasalis-oorschot-brieven-2010-150x239.jpg

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.