Briefwisseling tussen Henri van Booven en Hendrik de Vries in nieuw deel Prominent-reeks

Next Post
Previous Post

booven-briefwisseling-2013Sander Bink (samenst.)
Briefwisseling – Henri van Booven en Hendrik de Vries

Uitgeverij Tiem, september 2013
softcover, 132 pagina’s
ISBN 9789079272341, verkoopprijs € 14,95
[o.a. te koop bij bol.com]


Als vijfde deel in de Prominent-reeks van uitgeverij Tiem is de briefwisseling verschenen van de Groningse dichter en De Ploeg-schilder Hendrik de Vries (1896-1989) en de schrijver en Couperusbiograaf Henri van Booven (1877-1964).

Hoewel zij op het eerste gezicht zeer tegengestelde kunstenaars waren, hadden zij beiden hun wortels in de kunst en cultuur van het fin de siècle. De levendige, tot nu toe onbekend gebleven brieven gaan over Van Boovens oude vriend Louis Couperus en de door De Vries bewonderde kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich, maar ook over schrijvers als Slauerhoff, Reve, Blaman, Vestdijk en Bomans, en over hun gezamenlijke passie: de Spaanse dans en muziek.

Ook bevat deze uitgave twee nooit herdrukte opstellen van Van Booven over Couperus, en een evenmin herdrukte tekst van De Vries over De Nerée.

over deze uitgave…

Sander Bink – De brieven zijn verzorgd en worden ingeleid door Sander Bink (1976), kenner van het Europese fin de siècle. Hij publiceerde eerder over Louis Couperus, Henri van Booven, Maurits Wagenvoort, Aubrey Beardsley en Carel de Nerée tot Babberich.

Update – Het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd (jaargang 13, nr 2, apr/juni 2014) bevat een artikel van Sander Bink over Henri van Booven en zijn artistieke vriendschap met de schilder Carel de Nerée tot Babberich.

Prominent-reeksUitgeverij Tiem begon in maart 2013 met de Prominent-reeks. Een literair getinte serie met brieven, (ego)documenten, gedichten, memoires, essays, korte verhalen, polemieken, literaire gidsen, nagelaten werken en andere ‘juweeltjes uit de literaire schatkamer’.

Tot nu toe verschenen de volgende deeltjes:

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.