Bob Jongschaap beschrijft opkomst, bloei en ondergang van boekenimperium Martinus Nijhoff

Next Post
Previous Post

Bob Jongschaap
Martinus Nijhoff N.V. (1853-2002)
Opkomst, bloei en ondergang van een boekenimperium

Vantilt, april 2019
ISBN 9789460044212, 320 pagina’s, gebonden € 29,50

o.a. te koop bij bol.com >>

Toen de firma Nijhoff in januari 1953 zijn honderdjarig bestaan vierde, schreef A.L. Sötemann in het Nieuwsblad voor de Boekhandel dat hij hoopte ‘dat er binnen niet al te lange tijd een volledige, gedocumenteerde geschiedenis zal komen van de meest illustere der Nederlandse boekhandels en uitgeverijen opdat aan zijn merites volledig recht zal geschieden.’ Eindelijk is deze geschiedenis geschreven.

In 1853 vestigde Martinus Nijhoff, telg uit een befaamd Arnhems geslacht van boekhandelaren en uitgevers, zich in Den Haag. Oud-medewerker Bob Jongschaap vertelt nauwgezet, chronologisch en vaak anekdotisch, het verhaal over de ontwikkeling van Martinus Nijhoff als uitgever, als boekhandel en legendarisch antiquariaat. Onder Nijhoffs leiding verscheen vanaf 1864 onder andere het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Het imposante ‘Huis Nijhoff’ aan het Lange Voorhout 9 in Den Haag, gebouwd rond 1910, wordt beschreven van kelder tot zolder, met alle activiteiten, afdelingschefs en opmerkelijke personeelsleden. Ontluisterend was de snelle ontmanteling en verkoop van het bedrijf in 1971, tegen alle afspraken in, waarmee de tragische ondergang van dit tot de verbeelding sprekende bedrijf werd ingezet. (uitgever)

Bob Jongschaap (1938) trad op 1 januari 1960 als derde boekverkoper in dienst van Martinus Nijhoff N.V. Later werd hij verkoper en winkelchef bij boekhandel W.P. van Stockum. Als chef Bibliografie en Bestelafdeling ging hij er met pensioen.

Jongschaap schreef in 2017 een serie artikelen in ‘De Oud-Hagenaar’ over boekenbedrijf Nijhoff: “Ik wil de lezer het verhaal vertellen van het mooiste boekenbedrijf dat ons land ooit heeft gekend en waar ik de eerste tien jaar van mijn werkzame leven met het grootst mogelijke genoegen heb gewerkt: Martinus Nijhoff N.V.”.
De zeven artikelen werden gepubliceerd in de periode april – juli 2017 en zijn hier nog te lezen.

Bob Jongschaap schreef eerder ook: Van Stockum, sinds 1833 – 177 jaar boekhandel, veilinghuis, uitgeverij en literair leven in Den Haag. Eerst als een webpublikatie op de site van Van Stockum en in 2010 verschenen als boek (zie elders bij BoB).

>> nog enkele boeken over uitgevershuizen bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.