‘Blikvangers’ – omslagen, affiches en reclame – tekeningen van Fiep Westendorp

Next Post
Previous Post

smid-fiep-blikvangers-2016Gioia Smid (samenst.), 
Blikvangers – omslagen affiches reclame
tekeningen van Fiep Westendorp

Querido Kinderboeken, oktober 2016
292 pagina’s, 24 x 30 cm
> hardcover € 35,00 | bestel bij bol.com

Ter ere van Fiep Westendorps 100e geboortedag stelde ‘schatbewaarster’ Gioia Smid een indrukwekkend chronologisch overzicht samen van illustraties die Fiep maakte voor omslagen, affiches en reclame.

Fiep Westendorp is al generaties lang de meest geliefde illustratrice van Nederland. Iedereen kent haar tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en de poezen Pim en Pom. Maar in de zestig jaar dat ze actief was, maakte ze niet alleen illustraties voor kinderboeken. Ze tekende talloze boekomslagen voor romans, illustreerde reclamecampagnes en maakte affiches. Haar honderdste geboortedag wordt gevierd met dit boek. Een indrukwekkende selectie ‘blikvangers’: illustraties die bedoeld waren om in het oog te springen en de kijker te verleiden. Fiep blonk uit in het vangen van de inhoud van een boek of campagne in één krachtig en vaak humoristisch beeld. Daarmee werpt dit boek een nieuw licht op het oeuvre van een veelzijdige tekenares.

De blikvangers worden van context voorzien door Hedy d’Ancona, Saskia de Bodt, Piet Schreuders, Koos Holsmuller, Aukje Holtrop en Gioia Smid, die het boek ook samenstelde.

Gioia Smid – Kunsthistoricus Gioia Smid (1955) werd door illustratrice Fiep Westendorp aangewezen om haar rijke oeuvre te beheren en te bewaken. Als artistiek directeur van Fiep Amsterdam bv, archiveerde Smid inmiddels meer dan 6000 illustraties. Met deze illustraties stelt zij onder andere nieuwe boeken samen. De winst van Fiep Amsterdam bv wordt jaarlijks uitgekeerd aan de Fiep Westendorp Foundation die ondermeer tot doel heeft het initiëren en steunen van kinderprojecten en het uitreiken van stimuleringsprijzen voor jonge illustratoren.

illust

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.