Bijzondere stedenatlas – ‘Atlas de Wit’ – in oktober opnieuw te koop

Next Post
Previous Post

atlas-de-wit-2013Marieke van Delft (inl.), Peter van der Krogt
Atlas De Wit

Uitgeverij Lannoo, herdruk, oktober 2013
gebonden, 320 pagina’s, 64 x 38 cm
ISBN 9789401401890
verkoopprijs van € 119,- nu voor € 49,95
[bestel]

Een historische atlas uit 1698 met 151 stadsplattegronden en afbeeldingen uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, van Groningen tot Rijsel. Een boek van groot kunst- en cultuurhistorisch belang. Van deze atlas zijn wereldwijd maar vijf exemplaren bekend. Prachtige, oorspronkelijk met de hand ingekleurde kaarten, die vanuit vogelvluchtperspectief zijn getekend.

Een jaar geleden verscheen de monumentale uitgave van ‘Atlas de Wit’ bij uitgeverij Lannoo, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. De belangstelling was enorm en de oplage van 8000 exemplaren was snel uitverkocht.

Uitgeverij Lannoo heeft besloten een tweede druk uit te brengen en deze zal vanaf oktober te koop zijn. De atlas wordt ditmaal aangeboden in een rode kartonnen draagdoos.

meer over Atlas de Wit 

Op 11 oktober 2010 wist de Koninklijke Bibliotheek een exemplaar van deze bijzondere stedenatlas uit de Gouden Eeuw te verwerven, het Stedenboek Theatrum ichnographicum omnium urbium van Frederick de Wit.

De stedenboeken van De Wit zijn minder frequent bewaard gebleven dan die van Blaeu. Van deze eerste uitgave waren tot nu toe wereldwijd slechts vier exemplaren bekend. En geen van deze vier is zo fantastisch ingekleurd als het exemplaar dat nu door de KB verworven is. Niet alleen de uitvoering, ook de samenstelling van een dergelijk stedenboek kon door de koper enigszins aan zijn eigen smaak aangepast worden. Daardoor komt het dat geen enkele exemplaar helemaal hetzelfde is als een ander. Aan dit exemplaar zijn bijvoorbeeld een aantal prenten en steden toegevoegd, terwijl anderzijds plattegronden van enkele Zuid-Nederlandse steden weggelaten zijn. In dit exemplaatr zijn op 112 bladen met plattegronden en 11 bladen met gravures in totaal 151 steden uit de Lage Landen afgebeeld.

Een digitale versie van dit exemplaar is als bladerboek op de website van de KB te bekijken. U kunt in een oogopslag zien of er een kaart van uw woonplaats is opgenomen in de atlas.

Detail uit de kaart van Den Haag met het Binnenhof en de Hofvijver (KB)

Hieronder een korte video, waarin Marieke van Delft meer vertelt over de Atlas.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FywLobT_dik[/youtube]

(upload UitgeverijLannoo, 1 juni 2012)

Er is ook een langere versie van deze video, 12:50 min. die hier is te zien.

Over Atlas De Wit werd ook geschreven door…

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.