Bernice Berkleef wint de Gouden Strop 2021 voor het beste Nederlandstalige spannende boek

Next Post
Previous Post


5 juni 2021 | Bernice Berkleef wint met ‘Bloedsteen’ de Gouden Strop 2021, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar.

• Bernice Berkleef
Bloedsteen
The House of Books, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>


Dit werd bekendgemaakt in de Bibliotheek Utrecht waar tijdens ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ de vier belangrijkste thrillerprijzen werden uitgereikt en het startschot voor de Week van het Spannende Boek (7 t/m 13 juni) werd gegeven.

De jury over Bloedsteen: “Een knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt. De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde.”

Bernice Berkleef wint een geldbedrag van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

De andere titels op de shortlist waren:

De jury van de Gouden Strop bestond uit voorzitter Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD), Arno Ruitenbeek (VN’s Detective & Thrillergids), Rolf Bos (freelance recensent), Ellis Gielen (thrillerverkoopster) en Amber Martensen (‘Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020’). Zij kozen uit 80 inzendingen 5 genomineerden. Naast Berkleef waren dat René Appel met Overschot, Toni Coppers met De moord op Arno Linter, Hugo Luijten met Undercover. Alles of niks en Saskia Noort met Bonuskind.

Schaduwprijs
Onder de inzendingen voor de Gouden Strop waren 12 debuten die ook voor de Schaduwprijs werden gelezen. Floris Kleijne ontvangt 1000 euro en een litho van Daan Jippes voor Klaverblad, volgens de jury “een thriller met veel actie, stevige karakters, scherpe dialogen en klaar om te verfilmen”.

Klaverblad van Floris Kleijne (Boekerij, 2021).

Klaverblad is geïnspireerd op de Klimop-zaak, de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenisKlaverblad.

 

De Zilveren Strop, een vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal en dit jaar voor het eerst uitgereikt, ging naar Hugo Luijten.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.