Anjet Daanje wint Boekenbon Literatuurprijs 2022

Next Post
Previous Post


10 november 2022 | De Boekenbon Literatuurprijs gaat naar het boek ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje.
Deze prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek levert een bedrag op van 50.000 euro.

• Anjet Daanje
Het lied van ooievaar en dromedaris
Passage, 2022

< o.a. te koop via bol.com >


De winnaar werd bekendgemaakt door Guy Verhofstadt, juryvoorzitter van de Jaarlijkse Literatuurprijs,  vanuit de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

“De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force.”

De vijf genomineerde boeken waren:

Boekenbon Betoog – Bij de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs werd dit jaar voor het eerst het Boekenbon Betoog uitgesproken. Jaarlijks wordt een relevante spreker benaderd om een eigenzinnige visie te geven op het belang van literatuur in onze samenleving en de actualiteit in het letterenveld. Juryvoorzitter Guy Verhofstadt nam de eerste editie van het Boekenbon Betoog voor zijn rekening. Zijn toespraak getiteld ‘Een open samenleving kan niet zonder kunst’ is hier te vinden.

  • Boekenbon Literatuurprijs | site | wikipedia | berichten
    voor het beste Nederlandstalige literaire boek (fictie/non-fictie)

winnaars
2022 - Anjet Daanje, Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage)
2021 - Wessel te Gussinklo, Op weg naar De Hartz (Koppernik)
2020 - Oek de Jong, Zwarte schuur (Atlas Contact)
2019 - Wessel te Gussinklo, De hoogstapelaar (Koppernik)
2019 - Sjeng Scheijen, De avant-gardisten (Prometheus)

De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt en de auteur van het winnende boek ontvangt 50.000 euro. De Boekenbon Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

De Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie is al een aantal keren van sponsor (en naam) gewisseld. In 1987  begonnen als AKO Literatuurprijs (tot 1996), daarna Generale Bank Literatuurprijs (tot 1999), weer AKO Literatuurprijs (tot 2014), ECI Literatuurprijs (tot 2018), BookSpot Literatuurprijs (2018/2019) en vanaf 2020 Boekenbon Literatuurprijs.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.