‘Angst voor de winter’ – de biografie van Jan Arends

Next Post
Previous Post

keuning-arends-2014Nico Keuning
Angst voor de winter
biografie Jan Arends

Lebowski Publishers, november 2014
Paperback, 376 pagina’s
ISBN 9789048821044, verkoopprijs € 15,00
[bestel]

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Jan Arends een eind aan zijn leven maakte. Op 21 januari 1974, de dag waarop zijn bundel Lunchpauzegedichten verschijnt, pleegt hij zelfmoord door uit het raam van zijn woning op de vijfde etage van een flat in Amsterdam te springen.

Arends was een eenzame man, die regelmatig werd opgenomen in psychiatrische inrichtingen. Zijn eerste verhaal verscheen in 1955 maar hij werd pas in 1972 echt bekend met zijn verhalenbundel ‘Keefman’.

Uitgeverij Lebowski brengt dit najaar het werk van Jan Arends opnieuw uit in vier delen:
KeefmanLunchpauzegedichtenIk had een strohoed een een wandelstok en Roofbloemen.

Daarnaast zal een gereviseerde editie verschijnen van Angst voor de winter, de biografie van Arends, geschreven door Nico Keuning (oorspronkelijk verschenen bij De Bezige Bij in 2003).

Het dramatische en korte bestaan van de legendarische schrijver en dichter Jan Arends komt tot leven in deze nauwgezette en beeldende biografie van een van de meest tragische figuren uit de Nederlandse literatuur.Met een bijzonder inlevingsvermogen beschrijft Nico Keuning de ‘open plekken’ in het chaotische leven van de dichter-schrijver Jan Arends. De lezer wordt meedogenloos meegevoerd naar de miezerige winteravond in 1974 waarop Arends met een sprong uit zijn flat een einde maakte aan zijn leven, op de dag dat zijn dichtbundel ‘Lunchpauzegedichten’ verscheen. Een tragische maar ook hilarische levensgeschiedenis van een onverbeterlijke masochist. (uitgever)

over dit boek…

leboski-5xarends-2014
De nieuwe uitgaven zijn vormgegeven door buro Dog & Pony in Amsterdam.

Nico Keuning is neerlandicus en schreef biografieën over Max de Jong ( Altijd het tinnef om je heen, 2000), Jan Arends ( Angst voor de winter, 2003) en Bob den Uyl ( Een zeker onbehagen, 2008). De biografie Een zeker onbehagen, het leven van Bob den Uyl, werd in 2010 bekroond met de tweejaarlijkse Mr. J. Dutilhprijs.

Boekpresentatie – De boeken worden gelanceerd op 21 november 2014, tijdens de Jan Arends Party, een ode aan Jan Arends en zijn oeuvre; georganiseerd door Lebowski, De Bezige Bij en Pakhuis de Zwijger.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.