Allereerste Nederlandse vertaling van Alice in Wonderland opnieuw uitgegeven

Next Post
Previous Post

De allereerste Nederlandstalige Alice in Wonderland opnieuw uitgegeven, in een gelimiteerde oplage van 300 genummerde exemplaren, door het Lewis Carroll Genootschap.

Niet alleen de eerste Nederlandse Alice, maar zelfs de eerste gekleurde Alice-uitgave ter wereld verscheen in 1875 in de vorm van Lize’s Avonturen in het Wonderland.  Het Lewis Carroll Genootschap is er in geslaagd scans van een originele Lize van de Princeton University uit de Verenigde Staten te verkrijgen.

Een aardige bijkomstigheid hierbij is dat deze originele Lize in het bezit is geweest van Lewis Carroll zelf.

Deze uitgave was de zesde niet-Engelse vertaling van het beroemde boek van Lewis Carroll ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ uit 1865. Er zijn in Nederland maar 3 niet-volmaakte exemplaren bekend waarmee dit dus een uiterst zeldzaam boekje is.

Essays – Op basis van deze scans heeft het Genootschap een bijzonder boekwerk samengesteld. De genummerde facsimile van 300 exemplaren gaat vergezeld van twee uitgebreide essays.

  • Het eerste tweetalige (Engels/Nederlands) essay van Henri Ruizenaar onderzoekt een mogelijke vertaler, beschrijft de drukker en uitgever en vergelijkt de alom bekende Tenniel-plaatjes uit de originele Alice in Wonderland met de Lize-illustraties.
  • Het tweede essay van Casper Schuckink Kool laat je kennis maken met een uitgebreide recensie van deze Lize-vertaling met een samenvatting daarvan in het Engels.

Boekpresentatie – Op vrijdag 29 oktober 2021 zal in Zaltbommel het 5e symposium van het Lewis Carroll Genootschap plaatsvinden. Onderdeel van het programma is de presentatie van de facsimile van ‘Lize’s Avonturen in het Wonderland’. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Genootschap www.lewiscarrollgenootschap.nl .

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.