‘Multatuli leeft in Lebak’ – Honderdzestig jaar Max Havelaar in Indonesië

Next Post
Previous Post

Welke rol speelde de Max Havelaar in het koloniale Indië en het onafhankelijke Indonesië? En is daar nog iets van over in de huidige Indonesische cultuur?


• Arjan Onderdenwijngaard
Multatuli leeft in Lebak
Honderdzestig jaar Max Havelaar in Indonesië
De Geus, juni 2021
9789044543742, paperback, 176 pagina’s, € 18,50

o.a. te koop via:
• bazarow.com
• of via bol.com

De Max Havelaar deed bij verschijnen in 1860 een rilling door Nederland gaan. Maar welke rol speelde het boek in het koloniale Indië en het onafhankelijke Indonesië? Vanaf het einde van de negentiende eeuw inspireerde het de nationalisten om in opstand te komen, en tot op heden heeft het een plaats in de Indonesische cultuur. Het is verfilmd, er zijn toneelvoorstellingen van gemaakt, er wordt over geschreven en gesproken, er is zelfs een Multatuli-museum in Rangkasbitung, de oude standplaats van Eduard Douwes Dekker.

“Was het uiteindelijk niet vanwege de specerijeneilanden dat de wereld werd gekoloniseerd door Europa? Men kan zeggen dat het de lotsbestemming van Indonesië was het dekolonisatieproces te initiëren. Deze wereld is schatplichtig aan Multatuli/Eduard Douwes Dekker, wiens werk de vonk was die dit proces deed ontvlammen.’ – Pramoedya Ananta Toer

Arjan Onderdenwijngaard (1961) is sinds 1980 professioneel verbonden met Indonesië. Vanaf 1987 volgt hij alle gebeurtenissen rond Max Havelaar die daar in het verleden en heden hebben plaatsgevonden. In 2015 is hij er definitief gaan wonen.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.