1/100 Dutch Photographic Publications from the Wingender Collection

Next Post
Previous Post

Hinde Haest
1/100 Dutch Photographic Publications from the Wingender Collection

Uitgeverij Komma, februari 2017
ISBN 9789491525544, 288 pagina’s
> hardcover € 49,50 | o.a. te koop bij bol.com

Deze publicatie belicht ruim 70 zeldzame Nederlandse fotoboeken uit de collectie Wingender, een van de omvangrijkste collecties van Nederlandse fotoboeken. Sinds 1956 verzamelde Jan Wingender 7.000 fotoboeken – daterend van de late 19e eeuw tot nu.

De collectie bevat gezochte kunstenaarsboeken van bekende fotografen als Eva Besnyö en Ed van der Elsken, als ook alledaagse publicaties zoals fotografisch geïllustreerde bedrijfsboeken, schoolboeken en politieke pamfletten. Daardoor biedt de collectie een overzicht van de 20ste-eeuwse beeldcultuur en vormt zij een staalkaart van de Nederlandse fotografie in al haar toepassingsvormen. De collectie Wingender werd in 2013 verworven door het Nederlands Fotomuseum.

Jan Wingender (1934), is geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan. Na een opleiding aan de Nijverheidsschool, kreeg hij een aanstelling als leraar aan de technische school in Amersfoort. De tentoonstelling ‘Family of Man’ (Stedelijk Museum, 1956) maakte een enorme indruk op hem; zijn interesse in fotografie was gewekt. Hij begon in zijn vrije tijd te fotograferen én fotoboeken te verzamelen. Zijn collectie groeide uit naar ruim 7000 titels.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.