100 Jaar Pallieter

Next Post
Previous Post

Pallieter, Uitgeverij Polis, juni 2016Felix Timmermans
Pallieter

Polis, juni 2016
288 pagina’s
> paperback € 19,95 | bestel

In een paradijselijk landschap geniet Pallieter als een nieuwe Adam gulzig van het leven. Op een dag ontmoet hij zijn Eva, die Marieke blijkt te heten. Zij houden van elkaar en hun liefde wordt bezegeld met een drieling. Wanneer zijn ongerepte vallei aan de industrie en het grote geld wordt geofferd, trekt Pallieter met zijn gezin de wijde wereld in.

Met deze roman, gepubliceerd in 1916, drukte Timmermans, na een zware geestelijke crisis, zijn vreugde om een vernieuwd levensinzicht uit. Deze lofzang op de natuur en de ongeremde levensvreugde is een meesterwerk voor alle tijden. Volgens Timmermans zit er in iedereen een zogenaamde “ongeschonden mens”, een blauwdruk, die tijdens de groei naar volwassenheid stilaan bedolven raakt onder opvoedkundige regeltjes, religieuze dreigingen en andere vervuiling. Pallieter maakt komaf met het teveel aan vervuilingen om zo de ongeschonden blauwdruk, de schone mens, weer terug te halen. (wikipedia)

pallieter-100-logo

100 Jaar Pallieter – In Lier, de geboorteplaats van Timmermans, wordt ‘100 Jaar Pallieter’ op gepaste wijze gevierd met een waaier van activiteiten – zie de website 100 Jaar Pallieter

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.