ZAM ZAM – Anne Vegter – stadsgedicht Rotterdam 2021-2022

Next Post
Previous Post

 

Bij het einde van Anne Vegters stadsdichterschap deze uitgave met al haar Rotterdamse gedichten, een fotoverslag van Kamiel Verschuren van de stad zoals we die niet eerder zagen en Xandra Nibbeling schreef een begeleidend essay.

• Anne Vegter
Zam Zam
Querido, januari 2023
<< o.a. te koop via bol.com en Libris.nl >>

In 2021 en 2022 was dichter, prozaïst en toneelschrijver Anne Vegter de Rotterdamse stadsdichter. Op 26 januari 2023 – Gedichtendag – wordt in de Bibliotheek Rotterdam afscheid van haar genomen en wordt de uitgave Zam Zam gepresenteerd.

Rotterdam is ‘snel en vernieuwend’ en bekend om zijn havens en moderne architectuur. Alles lijkt er groot en fonkelnieuw, maar er is ook armoede, dakloosheid, isolement. Anne Vegter woont al dertig jaar in Rotterdam en onderzocht welke verhalen verteld moesten worden. Als stadsdichter doorkruiste ze de stad van Hoek van Holland tot Nesselande en van Schiebroek tot IJsselmonde. Geflankeerd door een team kunstenaars bewerkte ze Rotterdam tot een levend atelier. Na een bezoek aan een wijk schreef ze nu eens lyrische, dan weer verhalende, soms activistische gedichten over en voor de stad.

Zam Zam verschijnt bij het einde van Vegters stadsdichterschap en bevat niet alleen al haar Rotterdamse gedichten: beeldend kunstenaar Kamiel Verschuren maakte een fotoverslag waarin we de stad aan de Maas zien zoals we die niet eerder zagen en compagnon Xandra Nibbeling tekende voor een begeleidend essay.

Radio – vrijdagnacht 27 januari gaat Lotje IJzermans met Anne Vegter in gesprek over haar bundel Zam Zam.
VPRO Nooit Meer Slapen van middernacht tot 01.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.