Winnaars Beste Groninger Boek 2018

Next Post
Previous Post

11 maart 2018 | In de Groninger Forum Bibliotheek werden de winnaars van de prijs voor het Beste Groninger Boek 2018 bekendgemaakt. In de categorie fictie ging de prijs naar Nhung Dam met haar debuutroman ‘Duizend vaders. Karin Sitalsing won met ‘Boeroes’ in de categorie non-fictie.

De jury over Duizend vaders:

“In metaforen wordt de wereld beschreven: een hard, koud landschap waar het altijd winter blijft. Een veelbelovend debuut dat vanuit het perspectief en de verwondering van een elfjarig kind het gevoel van ontheemding weergeeft. Ontheemd in Groningen. De ontwapenende verwondering in een bij vlagen surrealistische werkelijkheid maakt dat de lezer nadenkt over het spanningsveld tussen buiten en thuis, tussen achtergrond en omgeving. Nhung Dam laat de waanzin en onzin van een samenleving zien en doet dat met een sprankelende, nieuwe stem, die niet alleen gehoord wordt in het literaire landschap van Groningen, maar ook vér daarbuiten. We zien uit naar haar volgende boek.”

De jury over Boeroes – een familiegeschiedenis van witte Surinamers:

”Een fijnzinnig geschreven grote geschiedenis over een voor velen vrijwel onbekend onderwerp. In haar zoektocht naar haar afkomst vertelt Sitalsing het verhaal van de witte Surinamers; arme boerengezinnen die in 1845 naar Suriname trokken, op weg naar een beter leven, maar die in het moeras dat hen was toegewezen bijna ten onder gingen. Door de afwisseling van grotere verhaallijnen met persoonlijke elementen ontstaat een teder beeld van migranten en hun relatie met het nieuwe moederland, ook in de beleving van de tweede en derde generatie. Bovendien verbindt Boeroes Groningen hier met Groningen daar, in Suriname.”

Het volledige juryrapport 2018 is hier te lezen: Juryrapport Beste Groninger Boek 2018

Nhung Dam, Duizend vaders
De Bezige Bij, 2017 | info over dit boek bij bol

Karin Sitalsing, Boeroes; een familiegeschiedenis van witte Surinamers
Atlas Contact, 2017 | info over dit boek bij bol

De andere genomineerden fictie waren:
– Sabine van den Berg, Zien Horen Zwijgen; een trilogie (Lebowski Publishers)
– Auke Hulst, En ik herinner me Titus Broederland (Ambo|Anthos)
– Coen Peppelenbos, De Valkunstenaar (kleine Uil)
– Lucas Zandberg, De rendementsdenker (De Arbeiderspers)

Genomineerden non-fictie:
– Jelto Drenth, De man is geen jager; mannelijkheid, seks en angst (De Arbeiderspers)
– Jan Evert Emmelkamp, Boerderijen, Borgen en Buitenplaatsen, Steenfabrieken en Molens rond Delfzijl (2 delen) (Profiel)
– Eric Bos en Norma van der Horst, Pronkjuwelen van baksteen; Amsterdamse School in Groningen (Boekwerk & Partners)
– Frans Westra, Palet van Groningen (Passage)

De prijs voor het Beste Groninger Boek, in de categorieën fictie en non-fictie, wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in samenwerking met de Groninger Forum Bibliotheek. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in / handelen over Groningen en / of geschreven zijn door een in stad of provincie Groningen woonachtige auteur.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.