Wim Hazeu schreef de biografie van Simon Vestdijk

Next Post
Previous Post

Wim Hazeu
Vestdijk; een biografie

Uitgeverij De Bezige Bij, juni 2007 (druk 2)
Hardcover, 1003 pagina’s
ISBN 9789023422778, verkoopprijs € 29,99
(o.a. te koop bij bol.com)

In 1987 verscheen de eerste biografie van Simon Vestdijk, geschreven door Hans Visser. Deze uitgave kreeg heel wat kritiek te verduren.

Aanzienlijk positiever was de ontvangst van de biografie die Wim Hazeu schreef. De eerste druk verscheen in 2005. De tweede druk uit 2007 is op dit moment nog leverbaar.

S. Vestdijk, die sneller kon schrijven dan God kon lezen, heeft niet alleen een indrukwekkend oeuvre van romans, verhalen, gedichten en studies op zijn naam staan, maar leidde eveneens een gepassioneerd bestaan. In Vestdijk. Een biografie is Vestdijks liefde voor de schrijfster Henriëtte van Eyk een belangrijke leidraad. Hun intense liefdesrelatie, die nog nooit eerder is beschreven, is vastgelegd in honderden brieven waaruit biograaf Wim Hazeu rijkelijk citeert: ‘Ik heb nu, bijna aan den lijve ervaren wat het zou zijn wanneer ik je moest missen, zelfs maar voor een poos. Je bent de enige vrouw van wie ik ooit op deze volledige manier gehouden heb.’

Hazeu laat zien hoezeer leven en werk samenhangen en levert tal van nieuwe opzienbarende feiten over de auteur, zoals Vestdijks bezoek aan een rusthuis en de elektroshocks die hij daar kreeg toegediend. Een aspect van Vestdijks oeuvre dat in het bijzonder wordt belicht is de muziek. Deze passie heeft Hazeu meesterlijk gevlochten door het liefdesverhaal. Vestdijk. Een biografie is Hazeu’s meesterstuk: behalve een diepzinnig portret van een van onze belangrijkste auteurs biedt het een halve eeuw Nederlandse literatuurgeschiedenis. (uitgever)

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.