Wim Hazeu schreef biografie Marten Toonder

Next Post
Previous Post

Wim Hazeu
Marten Toonder – een biografie

Uitgeverij De Bezige Bij, oktober 2012
hardcover, 640 pagina’s, 21,5 x 14 cm
ISBN 9789023473183, verkoopprijs € 34,90

[o.a. te koop bij bol.com]

Begin 2007 werd bekend dat Uitgeverij De Bezige Bij de bekende Nederlandse biograaf Wim Hazeu bereid gevonden had de biografie van Marten Toonder te schrijven. Het was de bedoeling dat de biografie in 2012 zou verschijnen, in het 100ste geboortejaar van Marten Toonder.

Wim Hazeu had als eerste toegang tot de nalatenschap van Marten en Jan Gerhard Toonder. Hij deed daarnaast onderzoek in tal van andere archieven en sprak met tientallen ooggetuigen.

In de najaarscatalogus van de Bezige Bij wordt het resultaat aangekondigd:

‘Over leven en werk van Marten Toonder, de oervader van het Nederlandse stripverhaal, schreef Wim Hazeu een schitterende biografie. Werkelijk alle facetten van Toonder komen aan de orde. Marten Toonder is het indringende levensverhaal van een van de meest eigenzinnige en vernieuwende kunstenaars van na de oorlog.’ (cat.)

Boekpresentatie – Op 11 oktober 2012, bij de opening van de grote Toondertentoonstelling in het Letterkundig Museum te Den Haag, werd de Toonderbiografie gepresenteerd.

Wim Hazeu maakte eerder biografieën van Slauerhoff, M.C. Escher, Achterberg en Vestdijk. Daarnaast publiceerde hij dichtbundels en romans. Zijn Slauerhoff-biografie is bekroond met de biografieprijs van de Dordtse Academie. De Vestdijk-biografie, waaraan Hazeu drie jaar werkte, leverde hem een promotie tot doctor in de letteren op. [website Wim Hazeu]

Recensies

video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fdzFTIAMfvc[/youtube]

video RTV Baarn: Wim Hazeu, Marten Toonder en Baarn, upload 17 jan 2013

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.