Willemijn van Dijk wint de BNG Bank Literatuurprijs 2019

Next Post
Previous Post

16 januari 2020 | De BNG Bank Literatuurprijs 2019 is gewonnen door Willemijn van Dijk met haar roman ‘Het wit en het purper’. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro.

• Willemijn van Dijk
Het wit en het purper
Ambo | Anthos, 2019

o.a. te koop via bol.com >>

Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijfster. Daarnaast schoolde ze zich in de Italiaanse taal en literatuur. Eerder verschenen van haar hand Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten en De opvolger, een literaire biografie van keizer Tiberius.

In “Het wit en het purper’ beschrijft Willemijn van Dijk het leven van een vrijgelatene in het Rome van de eerste eeuw na Christus.

In een beheerste, soms enigszins statige taal laat Willemijn van Dijk zien dat de Romeinse tijd minder ver van ons af staat dan we wellicht denken; de dilemma’s en intriges die zij beschrijft, komen ons, als we eerlijk zijn, niet onbekend voor.’ (jury)

De juryvoorzitter Hetty Hafkamp maakte de winnaar bekend tijdens een bijeenkomst in de Amstelkerk in Amsterdam. Van Dijk is de vijftiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

De andere genomineerden waren:

JURY – De jury bestaat uit vier leden: juryvoorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen), Jacqueline Bel (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU), Arjan Peters (literatuurcriticus en redacteur van de Volkskrant) en Arie Storm (schrijver en criticus).

LEZERSJURY – Ook de lezersjury, bestaande uit mensen die bij BNG Bank werken, koos Van Dijk als winnaar. Deze prijs behelst een verblijf van een maand naar keuze in het Roland Holsthuis te Bergen.

  • BNG Bank Literatuurprijs | site | wikipedia | berichten
    voor auteurs onder de veertig die minimaal twee literaire prozawerken uitgegeven hebben

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.