‘Weerspiegeld in een waterglas’ – biografie van Maurice Gilliams 1900-1982

Next Post
Previous Post

 


Biografie van de Vlaamse (autobiografische) schrijver en dichter Maurice Gilliams.

• Annette Portegies
Weerspiegeld in een waterglas
Maurice Gilliams 1900-1982
Athenaeum, augustus 2022 – VERWACHT
9789025314224, hardcover, 352 pagina’s, € 29,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

Niet lang nadat Maurice Gilliams doorbrak met zijn roman Elias of het gevecht met de nachtegalen werd hij in een ziekenhuis opgenomen met een zware depressie. Het was niet de eerste keer dat hij naar de dood verlangde, en het zou ook niet de laatste keer zijn. Schrijvend onderzocht hij de oorzaken van zijn lijden, even nuchter en analytisch als van schaamte en woede vervuld – ‘het dénkend verdriet’ noemde hij de kern van zijn oeuvre.

In haar biografie volgt Annette Portegies hem tijdens de wandelingen die hij door Antwerpen maakte – eerst aan de hand van zijn moeder, die de kerken in de oude binnenstad met hem bezocht, toen naast zijn vader, die in cafés en herbergen op zoek was naar cliënteel voor zijn drukkerij. Ze reist met hem via Turnhout, waar hij op een katholieke kostschool verbleef, naar Amsterdam, waar hij tijdens de Grote Oorlog als vluchteling werd opgenomen. Portegies laat zien dat Gilliams vormgaf aan zijn eerste indrukken, die hem voor het leven zouden tekenen, zoals hij vormgaf aan zijn woorden: zorgvuldig en met overgave bouwend aan een mythe, een schuilplaats, een uitvlucht. (uitgever)

De Stichting Vita Brevis gaf in 1999 aan Annette Portegies (1968) de opdracht voor het schrijven van de biografie over Maurice Gilliams. In 2010 werd de biografie voor het eerst aangekondigd in de zomercatalogus van Uitgeverij Athenaeum.

Bloemlezing – Een binnenplaats met gras
Het oeuvre van Maurice Gilliams (1900-1982) beslaat twaalfhonderd pagina’s verhalend proza, poëzie en essays. Veertig jaar na zijn overlijden stelt schrijfster Leen Huet een mooie, representatieve bloemlezing samen. Deze verzameling toont eens te meer het meesterschap van de auteur en de tijdloze kwaliteit van zijn werk.

Maurice Gilliams
Een binnenplaats met gras
samenstelling Leen Huet
Uitgeverij Athenaeum, augustus 2022

< o.a. te koop via bol.com >

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.