Wachten op oorlog – Schrijvers en boekverkopers in Parijs tijdens het interbellum

Next Post
Previous Post

Rob Luckerhof ontrafelt de intriges binnen het literaire circuit van Parijs tijdens het interbellum.

• Rob Luckerhof
Wachten op oorlog
Schrijvers en boekverkopers in Parijs tijdens het interbellum
Walburg Pers, augustus 2022
9789462498105, paperback,
304 pagina’s, € 24,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

In juni 1935 komen tientallen beroemde auteurs naar het Internationale Schrijverscongres ter verdediging van de Cultuur in Parijs* om er hun zorg over het opkomend fascisme te uiten. Het congres blijkt echter al snel een dekmantel voor een ontluisterende Sovjet-propaganda. Voor de burgerlijke gastsprekers is het een traumatische ervaring.

In ‘Wachten op oorlog’ ontrafelt Rob Luckerhof de intriges binnen het literaire circuit van Parijs tijdens het interbellum. Aan de hand van de levens van boekverkopers als Adrienne Monnier en Sylvia Beach, en schrijvers als André Gide, André Malraux en de Nederlander E. du Perron ontstaat een fascinerend beeld van de overgang van het swingende cultuurcentrum Parijs naar een politiek geëngageerde kring onder dreiging van een nieuwe oorlog. (uitgever)

* Meer lezen over dit Schrijverscongres kun je o.a. bij Menno ter Braak, die daar verslag van deed. Die tekst is hier te vinden, in zijn Verzameld werk, dl IV.

Rob Luckerhof (1950) studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam in het boekenvak. In 1996 richtte hij in Haarlem de Kennemer Boekhandel op, waarvan hij tot 2020 directeur en eigenaar was. Hij schrijft artikelen voor tijdschriften over literair-historische onderwerpen.

Zie ook…

Rob Luckerhof,
De wereld van Italo Svevo ; Schrijver en zakenman
Prominent, 2020

Italo Svevo (Triëst, 1861-1928) is een van de merkwaardigste fenomenen uit de Italiaanse literatuur. In zijn jonge jaren schreef hij twee onopgemerkt gebleven romans, waarna hij teleurgesteld zijn literaire ambities voor lange tijd terzijde schoof. Om vervolgens in de herfst van zijn leven terug te komen met zijn meesterwerk Bekentenissen van Zeno, dat in 1927 de literaire sensatie in Parijs is.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.