W.O.J. Nieuwenkamp

Next Post
Previous Post

braches-nieuwenkamp-2016Ernst Braches (red.), J.F. Heijbroek
W.O.J. Nieuwenkamp
Bouwstoffen • Toegepaste grafiek & illustraties

Uitgeverij de Buitenkant, maart 2016
gebonden, linnen band, 540 pagina’s, 30 x 21 cm
ISBN 9789490913618, verkoopprijs € 75,00
(o.a. te koop bij bol.com)

Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) was een grafisch kunstenaar en illustrator, schilder, architect, schrijver, etnoloog, ontdekkingsreiziger en verzamelaar van Oost-Aziatische kunst.

Hij was eigenaar van de unieke woon- en atelierboot De Zwerver, waarmee hij omstreeks 1900 tochten maakte door Nederland, Duitsland en België om schilderachtige plaatsen te tekenen. Daarnaast maakte hij talrijke reizen, voornamelijk naar Bali en andere eilanden van de Oost-Indische archipel. Van die reizen deed hij verslag in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift, in de vorm van verhalen die hij zelf schitterend illustreerde.

In dit boek zijn in ruim 3000 (!) afbeeldingen Nieuwenkamps fascinerende impressies vastgelegd, met name uit de Noordhollandse en Balinese wereld, waarvan de schoonheid door Nieuwenkamp ontdekt werd aan het begin van de vorige eeuw.
Een uniek en zo compleet mogelijk afgebeeld overzicht van al zijn illustratieve en zijn grafische werk. Dit monumentale, fraai verzorgde boek is een rijke bron voor de kennis van ons land en die van het verre oosten, samengesteld door twee originele, eigenzinnige specialisten. Vijfhonderd bladzijden chronologisch geordend beeldverhaal boordevol nieuwe informatie. (uitgever)

Meer over de kunstenaar op de website Stichting Museum Nieuwenkamp

Ernst Braches (1930) was o.a. conservator bij de Universiteitsbibliotheek Leiden en bibliothecaris bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Hij werd vooral bekend met “Het boek als nieuwe kunst 1892-1903. Een studie in Art Nouveau“,  zijn proefschrift uit 1973 dat nadien een belangrijke referentie werd voor art nouveau-boekbanden in Nederland. Binnenkort (ca. mei 2016) verschijnt een nieuwe uitgave van dit standaardwerk bij Uitgeverij De Buitenkant.

Tentoonstelling – Van 21 januari tot 17 mei 2016 is in de Universiteitsbibliotheek Leiden een tentoonstelling te zien over kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp en de Nieuwe Kunst rond 1900.

zie ook…

nieuwenkamp-boekenwereld
Het tijdschrift De Boekenwereld wijdt een themanummer aan het werk van W.O.J. Nieuwenkamp en aan de Nieuwe Kunst (2015, nr. 4). Dit tijdschrift verschijnt bij Uitgeverij Vantilt in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden, de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.
(te koop bij bol.com)

nieuwenkamp-bali-2015In 2015 verscheen bij Reed/Elsevier ‘Bali toen het nog een paradijs was, reisverhalen, tekeningen en prenten‘. In deze uitgave zijn o.a. de reisverhalen gebundeld die Nieuwenkamp schreef voor Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift, aangevuld met door hem geïllustreerde artikelen en artikelen uit Elsevier over Nieuwenkamp – een uitgebreide persoonsschets over zijn eigenzinnige levenskoers (al uit 1902) en recensies van boeken en tentoonstellingen. J.F. Heijbroek schreef een inleiding over Nieuwenkamp in dit fraai uitgegeven en zorgvuldig samengestelde boek.
(te koop bij bol.com)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.