‘Voorbij de grenzen’ – een reis door een verborgen schrijversleven

Next Post
Previous Post

Rudi Meulemans
Voorbij de grenzen
Een reis door een verborgen schrijversleven

Hollands Diep, februari 2017
320 pagina’s, paperback € 19,99 | bestel


De Amerikaanse schrijver Glenway Wescott (1901-1987) was bevriend met E.M. Forster, Truman Capote, Jean Cocteau, Isadora Duncan, Henri Matisse en William Somerset Maugham. Naast zijn levensgezel Monroe Wheeler (directeur van het Museum of Modern Art) had hij verschillende geliefden, onder wie de fotograaf George Platt Lynes en dokter Alfred Kinsey, met wie hij de grenzen van de seksualiteit verkende.

In zijn jeugd publiceerde Wescott drie bestsellers en daarna niets meer. Nochtans bleef hij zijn hele leven schrijven. Zijn dagboeken, brieven en losse notities worden bewaard in de Beinecke Library van Yale University. Daar gaat Rudi Meulemans naar hem op zoek. Hij ontdekt er een alternatieve familie, een ‘aristocratie der gevoeligen’.

Uit hoofdstuk 1…

Wescott overleed in 1987, op zesentachtigjarige leeftijd, in zijn huis in New Jersey, Haymeadows. In het schuurtje naast het huis, op de zolder en in de bergkamer achter de keuken hield hij een archief bij dat zijn hele leven bestreek. Het bestond uit manuscripten, brieven, dagboeken, notitieboekjes, zakenpapieren, krantenknipsels, foto’s en allerlei objecten. Niet minder dan zeven bibliotheken waren geïnteresseerd in dit materiaal. Uiteindelijk werd het archief door zijn broer, Lloyd, overgedragen aan de Beinecke Library, waar het werd ondergebracht in de ‘Collection of American Literature’. Toen ik dit eenmaal wist, liet de vraag wat ik daar zou kunnen vinden me niet meer los. Ik wilde deze onbekende teksten van Glenway Wescott lezen om te achterhalen waarop de affiniteit die ik met deze schrijver voel gebaseerd is. Ik moest ernaartoe. 
> > lees hier de eerste 30 pagina’s van Voorbij de grenzen

‘Voorbij de grenzen’ is het verslag van een fascinerende literaire pelgrimage, maar ook een intiem portret van het literaire en artistieke leven in het Amerika van voor en na de Tweede Wereldoorlog.

Rudi Meulemans (1963) leidde gedurende vijfentwintig jaar zijn eigen theatergezelschap De Parade. Hij regisseerde meer dan vijfendertig producties, veelal bestaande uit eigen teksten. Meulemans woont in Brussel.

Over de Glenway Wescott papers in de Beinecke Rare Book and Manuscript Library.

Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.