Viktor Hachmang maakt beeldroman van Bordewijks roman Blokken

Next Post
Previous Post

F. Bordewijk, Viktor Hachmang (illustrator)
Blokken (Graphic novel)
de mislukking van een heilstaat

Nijgh & Van Ditmar, april 2018
ISBN 9789038805122, 112 pagina’s
> gebonden € 25 | o.a. te koop bij bol.com

Een jaar voor het verschijnen van ‘Brave New World’, de nu wereldberoemde roman van Aldous Huxley, kwam de roman ‘Blokken’ van Bordewijk uit, een van de vroegste voorbeelden van dystopische SF.

In Blokken (1931) leidt F. Bordewijk ons rond door een rechtlijnige, op efficiëntie ingerichte stadstaat en omschrijft in zijn kenmerkende “gewapend beton’-stijl zijn trage maar onvermijdelijke ondergang. 

Hoofdpersoon in dit verhaal is de hoekige stad met zijn strenge architectuur; de inwoners van deze “samenleving der onpersoonlijkheid’ zijn simpele figuranten in een tragedie van enorme proporties.

Zoals alle goede sciencefiction is ook dit verhaal een spiegel van het tijdsklimaat; Bordewijk voorvoelt de opkomst van dubieuze politieke bewegingen en voorspelt in huiveringwekkend detail de aanstaande dictaturen en hun hang naar massarituelen en -symbolen.

De nachtmerrieachtige droombeelden van Blokken zijn nu voor het eerst verbeeld door illustrator Viktor Hachmang in deze graphic novel.

  • Viktor Hachmang (1988) is een Nederlandse illustrator en striptekenaar. Zijn illustraties werden o.a. gepubliceerd in The New York Times, Die Zeit, MIT Technology Review en Wired. Hij debuteerde in 2016 met het stripverhaal Book of Void (Landfill Editions).
    Zie ook zijn website (daar ook meer spreads van Blokken) en zijn werk op instagram.

Boekpresentatie – Op 19 april 2018 wordt in het Nieuwe Instituut (voorheen NAi) te Rotterdam de beeldroman Blokken gepresenteerd, gepaard met een expositie van originele tekeningen en schetsen.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.