Vanaf 2019 ook een BookSpot Literatuurprijs voor Non-fictie

Next Post
Previous Post

12 april 2019 | Met ingang van 2019 zullen er twee BookSpot literatuurprijzen worden uitgereikt. De prijs wordt gesplitst in een BookSpot Literatuurprijs Fictie en een BookSpot Literatuurprijs Non-fictie. Voor beide prijzen is een prijzengeld van 50.000 euro beschikbaar. 

‘Verhalende non-fictie is een genre dat in toenemende mate populair is en graag gelezen wordt. Het genre wint ook aan maatschappelijke relevantie in deze tijden waarin de betrouwbaarheid van informatie onder druk staat en er een toenemende behoefte is aan duiding, achtergrond en context. En daarbij: een non-fictieprijs bestaat nog niet in het Nederlands taalgebied’, (Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie)

Aparte Longlist en Shortlist voor Fictie en Non-fictie – De jury zal vanuit het totale aanbod aan fictie- en non-fictietitels (in 2018: 460 titels) een Longlist samenstellen met fictietitels en een met non-fictietitels. Elk van deze Longlists zal ten hoogste 15 titels tellen. Ook zullen er twee aparte Shortlists worden samengesteld van ten hoogste vijf titels. Uit elk van die Shortlists kiest de jury dan een winnend boek: een voor de BookSpot Literatuurprijs Fictie en een voor de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie.

Jury – De jury bestaat uit de volgende personen: Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent, Maite Karssenberg, auteur en historica, Sebastiaan Kort, recensent voor NRC, Maartje Kroonen, winkelchef en boekverkoper bij Boekhandel Bijleveld te Utrecht, Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor, Jelle Van Riet, literair journaliste voor De Standaard en Jeroen Vullings, literatuurcriticus VN en Nieuwsweekend.

Lezersprijs – De BookSpot Lezersprijs wordt ook in 2019 toegekend, aan een van de 30 boeken van de twee Longlists, en kan dus naar een fictie óf non-fictie titel gaan.

  • BookSpot Literatuurprijs | site | wikipedia | berichten
    voor het beste Nederlandstalige literaire boek (fictie en non-fictie) | was tot 2015 AKO Literatuurprijs en tot 2018 ECI Literatuurprijs

Gouden Strop – De online boekwinkel BookSpot werd in 2018 ook sponsor/naamgever van de Bookspot Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Het prijzengeld werd bij de overname verhoogd tot 20.000 euro.

  • BookSpot Gouden Strop | site | wikipedia | berichten
    voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.