Van alle dingen los, het leven van J.C. Bloem

Next Post
Previous Post

slijper-bloem-2016Bart Slijper
Van alle dingen los (herdruk)
Het leven van J.C. Bloem

De Arbeiderspers, augustus 2016
392 pagina’s
> paperback € 19,99 | bestel
> e-book € 9,99 | bestel

Op 10 augustus 2016 is het vijftig jaar geleden dat dichter J. C. Bloem overleed. Reden voor een herdruk van de biografie die in 2007 verscheen als gebonden uitgave (uitverkocht) en nu als paperback in de reeks Open Domein.

J.C. Bloem (1887-1966) is een van de meest gelezen en geliefde dichters van Nederland. Zijn werk is door de jaren heen levend gebleven en zijn bekendste gedichten worden nog veelvuldig aangehaald. In het dagelijks leven was Bloem een wonderlijke figuur die door zijn legendarische luiheid altijd in de grootste problemen zat. En wanneer hij toch eens een stap vooruit dacht te zetten, bleek dat steevast een achteruitgang.

Bloem was zich bij alles wat hij deed – en dus vooral niet deed – bewust van de zinloosheid van onze daadkracht, waarbij het duister van de dood elke dag dichterbij komt. Het inspirerende van zijn ‘luiheid’ is dat er één ding was waarvoor hij zich wél inzette: voor de tragiek van het leven zocht en vond hij woorden, die nog altijd duizenden lezers bezielen en troosten.

Bart Slijper zit Bloem in Van alle dingen los zo dicht op de huid dat de lezer diens misère en angsten van dag tot dag kan meevoelen. Zo wordt glashelder hoezeer Bloems poëzie verweven is met zijn leven. (uitgever)

Herdenking – De vijftigste sterfdag van J.C. Bloem wordt onder meer herdacht met de onthulling op 10 augustus 2016 van een gedenkplaquette bij Villa Nuova in Alphen aan den Rijn, waar de jonge Bloem opgroeide. Ook is er een bijeenkomst op 14 augustus bij het graf van de dichter J.C. Bloem en in het naastgelegen kerkje in Paasloo (Steenwijkerland), georganiseerd door de Stichting Mr. J.C. Bloem Poëzieprijs.

.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.