Toef Jaeger – ‘De jongens van Barbarber’

Next Post
Previous Post

 


Barbarber, het tijdschrift dat menig literair heilig huisje omverwierp, is het enige Nederlandse literaire tijdschrift dat uit vriendschap werd geboren, en met die vriendschap groeide het uit tot het leukste blad van Nederland. 

• Toef Jaeger
De jongens van Barbarber
Hoe een vriendschap het literaire landschap veranderde
Querido, juni 2021
9789021406466, hardcover, 336 pagina’s, € 26,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

‘Het abonneeaantal is precies 26,’ schrijft J. Bernlef op 17 november 1959 aan G. Brands. De twee waren samen met hun vriend K. Schippers een jaar daarvoor met het blad Barbarber begonnen, een tijdschrift dat humor en dada in de Nederlandse letteren bracht. De drie kenden elkaar van de middelbare school en schreven brieven toen ze na elkaar in militaire dienst moesten of in het buitenland woonden. Waar, wat en wie er ook in de weg stond, de nummers bleven verschijnen en trokken de aandacht van Simon Carmiggelt, Chris van Geel en Jan Hanlo. (uitgever)

Toef Jaeger (1971) is redacteur van NRC Handelsblad. In 2014 verscheen van haar en collega Hanneke Chin-A-Fo Het boekenparadijs, over de ondergang van de boekhandelsketen Polare. Jaeger schreef ook de biografie van schrijver en schilder Henk van Woerden, Koning Eenoog.

over dit boek…


Barbarber
werd in 1958 opgericht door J. Bernlef, K. Schippers, G. Brands en Frits Jacobsen (vertrok na het eerste nummer) en heeft bestaan tot 1972. In totaal verschenen er 87 edities. De meeste nummers hebben een langwerpig formaat: een in de lengte gevouwen A-viertje.

Het blad richtte zich op het publiceren van alle mogelijke teksten: gedichten en verhalen, maar ook tekeningen en foto’s. De teksten zijn vaak op het oog alledaags, maar hebben een sterke poëtische lading. [wikipedia]

 

 

Eerdere uitgaven over Barbarber

Hans Renders – Barbarber 1958-1971
Uitgeverij Nijhoff, 1986

J. Bernlef, G. Brands, K. Schippers – Barbarberalfabet.
Uitgeverij Querido, 1990
Een bloemlezing uit 32 jaar Barbarber, aangevuld met materiaal uit die periode.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.