Tentoonstelling Hugo Claus in Kunsthal Rotterdam

Next Post
Previous Post

Met ‘Hugo Claus, Con amore’ toont de Kunsthal (tot 16 december 2018), tien jaar na zijn dood, de Belgische grootmeester Hugo Claus in al zijn facetten: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur, sociaal bewogen kunstenaar en ‘listig spelletjesspeler’.

De tentoonstelling is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden – “niet óver Claus, maar vóór Claus” – en schetst een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret.
Te zien zijn originele handschriften, foto’s, film- en geluidsfragmenten, beeldende kunst, manuscripten, dichtbundels en boeken, waaronder een aantal unieke objecten die zelden getoond zijn.

De tentoonstelling is geen klassiek overzicht van de omvangrijke carrière van Hugo Claus. ‘Con amore’ schetst in negen thema’s op associatieve wijze het beeld van een man die alles met liefde en humor leek aan te pakken. In de tentoonstelling zie je de grootsheid van de meester, zijn passie voor het leven, jazz, Parijs en Rome, erotiek en zijn fascinatie voor actrices, of zoals hij deze zelf noemde “het ras van de glimlach”, onder wie Elly Overzier, Kitty Courbois en Sylvia Kristel. Als terugkerend thema is er zijn liefde voor het spel. Claus vond een zachte leugen vaak veel heilzamer dan de harde waarheid.

De tentoonstelling is te zien van 8 september tot 16 december 2018
Kunsthal, Rotterdam

 

CATALOGUS
Bij de tentoonstelling is een Nederlandstalige catalogus verschenen, uitgeverij Lannoo en BOZAR Books.
ISBN 978 94 014 5089 8 (NL) 256 pagina’s | Hardcover|
€ 29,99 > bestel bij bol.com + leesproef >

De tentoonstelling was eerder te zien in het Paleis voor Schone kunsten te Brussel.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.