Sterke Verhalen – Vijf eeuwen vertelcultuur

Next Post
Previous Post

salman-verhalen-2014Jeroen Salman (red.)
Sterke Verhalen
Vijf eeuwen vertelcultuur

Uitgeverij Vantilt, juni 2014
paperback met flappen, 160 pagina’s
ISBN 9789460041686, verkoopprijs € 19,95
[o.a. te koop bij bol.com]

Dit voorjaar ontving de Universiteit van Amsterdam een belangrijke schenking van een collectie kinderprenten van verzamelaar Nico Boerma. De waardevolle collectie, met tal van uiterst zeldzame prenten, vormt een belangrijke aanvulling op de verzameling populair drukwerk die al bij de UvA aanwezig was.

Tentoonstelling – Prenten uit de collectie Boerma zijn van 24 juni tot en met 5 oktober 2014 te zien bij Bijzondere Collecties UvA op de tentoonstelling ‘Sterke verhalen’. Hier is te zien hoe de overlevering van volksverhalen verliep en welke transformaties beroemde verhalen hebben ondergaan.

Boek – Bij deze tentoonstelling verschijnt het boek Sterke Verhalen; Vijf eeuwen vertelcultuur.

Roekeloze zeelieden die na een schipbreuk op een eiland met dwergen terechtkomen (Gulliver’s Travels), overmoedige wetenschappers die hun ziel aan de duivel verkopen (Faust), deugdzame sloofjes die eindigen als prinses (Assepoester) en hilarische baronnen die op kanonskogels door de lucht vliegen (Baron van Münchhausen). Zij zijn de hoofdpersonen van dit boek.
Hun verhalen zijn tijdloos, maar hebben zich wel voortdurend aangepast aan het medium waarin ze werden overgedragen. Wat gebeurde er als een verhaal tot toneelstuk werd bewerkt, van poëzie in proza veranderde of als beeldverhaal in prenten werd uitgebeeld? Hoe en waarom werden sommige verhalen overgenomen door nieuwe media als toverlantaarns, strips, films en tv-series?

Eén medium staat in Sterke verhalen centraal: de centsprent, ook wel volksprent of kinderprent genoemd. Deze prenten, die vooral in de achttiende en negentiende eeuw zeer geliefd waren, hebben een cruciale rol gespeeld in de popularisering van ‘sterke’ verhalen en in het doorgeven ervan aan latere generaties.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.