‘Sofia Express’ – literaire trip door een metropool op de Balkan

Next Post
Previous Post

Jan Paul Hinrichs
Sofia Express

Bas Lubberhuizen, juni 2019
ISBN 9789059375260, paperback, 160 pagina’s, € 22,50

o.a. te koop bij bol.com >>


‘Sofia Express’ is een nieuw deel in de ‘Het Oog in ’t Zeil Stedenreeks’ van uitgeverij Bas Lubberhuizen. In deze reeks zijn sinds 1993 twintig delen verschenen.

Sofia Express onthult de literaire charme van een enigszins verborgen metropool op de Balkan. De reuk van detectives, Oriënt-Express en spionage-intriges is hier nooit ver weg.
De stad is een befaamde treinhalte op de route naar Istanbul en A. den Doolaard waant zich er in Chicago. Niet vreemd dus dat Eric Ambler enkele thrillers situeert in Sofia. Voor de Joodse Angelika Schrobsdorff biedt de stad juist een veilig onderkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Als het stadscentrum tijdens de Koude Oorlog een stalinistische make-over krijgt, bezoekt daarna vrijwel niemand de stad meer. Toch schrijft Lucebert in 1955 een reeks reisgedichten over Bulgarije en spelen romans van Cees Nooteboom en Dimitri Verhulst in Sofia. Het is ook de stad van de dissidente schrijver Georgi Markov, slachtoffer van de beruchte paraplumoord in Londen. (uitgever)

Jan Paul Hinrichs is slavist en studeerde in 1979-1980 een jaar Bulgaars in Sofia en publiceerde onder meer De mythe van Odessa, Trefpunt Riga, De poëzie van een enclave en Senhor Valério. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits, Italiaans, Engels, Oekraïens en Russisch.

Overzicht Stedenreeks

Overzicht van de tot nu verschenen delen in de literair-historische stedenreeks Oog in ’t zeil.
De isbn-nummers linken naar bol.com voor meer informatie over schrijver/samensteller, inhoud en leverbaarheid (de meeste delen zijn alleen nog tweedehands leverbaar).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.