Roline Redmond wint de Brusseprijs 2022, voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek

Next Post
Previous Post


18 juni 2022 | De Brusseprijs 2022 werd tijdens een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen uitgereikt aan Roline Redmond, voor haar boek ‘De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied’.

 

• Roline Redmond
De Doorsons
Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied
De Arbeiderspers, 2021

< o.a. te koop via bol.com >

Dit twee eeuwen omspannende verhaal is Roline Redmonds indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Dat verhaal ontvouwt zich als een intercontinentale odyssee langs getuigen en in archieven in Suriname en Nederland en wordt verteld als was de auteur een hedendaagse griot: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis. (uitgever)

“Een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten,” aldus de jury.

Roline Redmond (1949) is cultureel antropoloog en schrijver. Ze publiceerde Zwarte mensen in kinderboeken (1980) over de representatie van zwarte mensen in een honderdtal Nederlandse jeugdboeken, en doet onderzoek naar slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek.

Dit jaar werd de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek voor de vijftiende keer uitgereikt. Er werd een recordaantal van 230 boeken ingezonden. Waarvan er vijf op de shortlist terecht kwamen.

Jury – De jury van de Brusseprijs 2022 bestond uit: voorzitter Joost Oranje (NOS Nieuws/Nieuwsuur), Lamyae Aharouay (NRC), Rasit Elibol (De Groene Amsterdammer), Tjerk Gaulthérie van Weezel (De Volkskrant) en Thalia Verkade (freelancejournalist en winnaar van de Brusseprijs 2021).

De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

 • Brusseprijs | site | wikipedia | berichten
  voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek
 •  

  Next Post
  Previous Post

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.