Roelof ten Napel wint De Grote Poëzieprijs 2022

Next Post
Previous Post


13 mei 2022 | De Grote Poëzieprijs 2022, voor de beste bundel van het afgelopen jaar, is gewonnen door
Roelof ten Napel met ‘Dagen in huis’.

• Roelof ten Napel
Dagen in huis
Hollands Diep, 2021

< o.a. te koop via bol.com >

De winnaar van De Grote Poëzieprijs 2022 werd in het AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4 bekendgemaakt. Roelof ten Napel wint met de bundel Dagen in huis (Hollands Diep) de vierde editie van De Grote Poëzieprijs. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 20.000.

Ten Napel is een dichter die tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is. Hij schrijft vanuit een bezield perspectief, waardoor zijn observaties nergens afstand scheppen, maar vaak juist iets tactiels en soms zelfs intiems hebben. Het huis uit de titel bijvoorbeeld, is ook op te vatten als ons lichaam, of dat van een ander:
‘Als we ons medeleven verbeelden als verplaatsen-in,/ hebben we dan van de ander geen huis gemaakt?’

Het ‘in huis zijn’ wordt letterlijk vergeleken met ‘in leven zijn’ wat tegen de achtergrond van een pandemie onnadrukkelijk maar onoverkomelijk nog eens aan betekenis wint. Wij vieren de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel – en prijzen de poëzie die weer eens bewijst een huis te kunnen zijn, met ruime, lichte kamers, voor al wie er onderdak zoekt”, aldus de jury.

Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, schrijver en essayist. Zijn werk is vertaald, en werd bewerkt voor toneel. Naast Dagen in huis verschenen van hem de bundels Het Woedeboek (2014) en In het vlees (2019) en de romans Het leven zelf (2017) en Een zoon van (2020). [wikipedia][website]

Jury – Elke Brems, hoogleraar Letterkunde aan de KU Leuven; Vicky Francken, dichter, vertaler en redactielid van Tijdschrift Awater; John Jansen van Galen, journalist; Maarten Moll, schrijver en journalist en Xavier Roelens, dichter en poëziedocent.

Genomineerd naast Dagen in huis van ten Napel :

  • Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact)
  • Virgula van Sasja Janssen (Querido)
  • Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek)
  • Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers).
Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.