Joost Swarte brengt ‘Ode aan het boek’ in tentoonstelling en boek

Next Post
Previous Post

Van juni tot oktober 2022 organiseert het Teylers Museum in Haarlem een expositie van het werk van Joost Swarte, getiteld Ode aan het boek.

Vanaf 3 juni, de start van de Stripdagen Haarlem, is een selectie van zijn werk in het Prentenkabinet te zien rond het thema boeken.

Joost Swarte (1947) [wikipedia] is internationaal bekend door zijn tekeningen voor tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Hij is daarnaast een veelzijdig ontwerper van posters, postzegels, logo’s en lettertypes. Ook ontwierp hij meubels, tapijten, glas-in-loodramen en zelfs gebouwen, waaronder de Toneelschuur.

In deze door Swarte samengestelde tentoonstelling zijn ontwerpen voor boekomslagen, bewegwijzering in een bibliotheek en allerlei andere grafische uitingen met boeken in de hoofdrol te zien. Een thema dat als een rode draad door het oeuvre van Joost Swarte loopt.


Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Scratch Books ‘Biblio + Picto’, een collectie ontwerpen, tekeningen en grafische juweeltjes met het boek als onderwerp.

• Joost Swarte
Biblio + Picto
Scratch, juni 2022
9789493166615, hardcover,
112 pagina’s, € 30, –

<< o.a. te koop via bol.com >>

Scratch Books beschouwt het artbook Biblio + Picto als een zusje van Joost Swartes succesvolle New York Boek met opnieuw heel wat ontwerpen, tekeningen en grafische juweeltjes.

“In het œuvre van Joost Swarte speelt het boek een hoofdrol. Hij heeft er vele vol getekend, vormgegeven en van omslagen voorzien. In deze uitgave ligt het accent op het boek, als object, als levend wezen, en ook als drager van ideeën, die het boek zijn toevertrouwd. Aanvullend zien we pictogrammen en silhouetten, bescheiden, betekenisvolle vignetten. Beeldtaal in essentie, ergens tussen een tekening en het alfabet.”

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.