René van Stipriaan wint met boek over Willem van Oranje de Libris Geschiedenis Prijs 2022

Next Post
Previous Post


30-10-2022 | René van Stipriaan heeft met ‘De zwijger. Het leven van Willem van Oranje’ (Querido) de Libris Geschiedenis Prijs 2022 gewonnen. De prijs (€20.000) werd uitgereikt door juryvoorzitter Thom de Graaf tijdens de uitzending van het radioprogramma OVT op NPO1.

• René van Stipriaan
De zwijger
Het leven van Willem van Oranje
Querido Facto, 2021

< o.a. te koop via bol.com >

‘In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten. Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en debunken. Zijn biografie van de Zwijger is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu. Zo ontstaat het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken. Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.’ (jury)

De Libris Geschiedenis Prijs werd voor de 16e keer uitgereikt en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.

Genomineerd waren de volgende boeken:

(klik op titels voor meer info via bol.com)

Jury – Thom de Graaf (juryvoorzitter), vicepresident van de Raad van State.Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme in Kampen; Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Bas Kromhout, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.

De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

  • Libris Geschiedenis Prijs | site | wikipedia | berichten
    voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken

winnaars
2022 - René van Stipriaan, De zwijger ; Het leven van Willem van Oranje (Querido)
2021 - Sandra Langereis, Erasmus ; Dwarsdenker (De Bezige Bij)
2020 - Pieter van Os, Liever dier dan mens (Prometheus)
2019 - Roelof van Gelder, Dichter in de jungle (Atlas Contact)

De prijs heet vanaf 2010 Libris Geschiedenis Prijs, met een prijsbedrag van 20.000 euro.
De prijs werd eerder uitgereikt als Historisch Nieuwsblad/Volkskrantprijs (in 2007) en als Grote Geschiedenis Prijs in 2008 en 2009.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.