Gé Vaartjes schrijft biografie over Top Naeff

Next Post
Previous Post

Vaartjes-Top_Naeff-2010Gé Vaartjes
Rebel & dame
biografie van Top Naeff

Querido, juni 2010
paperback, 672 pagina’s
ISBN 9789021437637, verkoopprijs € 34,90
[bestel]

Op haar tweeëntwintigste schreef ze School-Idyllen, de bakvissenroman waarmee ze onmiddellijk grote populariteit verwierf. Maar Top Naeff (1878-1953) was veel meer dan de schrijfster met het zoetige imago. Behalve romans en novellen schreef Naeff jarenlang toneelkritieken voor De Groene Amsterdammer en was ze op theatergebied een invloedrijke autoriteit, door Menno ter Braak gewaardeerd om haar superieure ironie.

Op persoonlijk vlak werd haar rebellie onderdrukt in een slaperig huwelijk dat haar ervan weerhield toe te geven aan haar grote liefde voor regisseur Willem Royaards, waarvan slechts haar literaire werk getuigt.
Gé Vaartjes geeft een prachtig beeld van het culturele leven in de eerste helft van de twintigste eeuw en gaat in op Naeffs contacten met auteurs als Couperus, Heijermans en Bordewijk. Maar bovenal laat hij zien hoe deze eigenzinnige vrouw zich bewoog in haar tijd en wereld: van afkomst een dame, rebels in het hart.

Gé Vaartjes (1954), neerlandicus en biograaf. In 1999 verscheen zijn biografie over Herman de Man, en binnenkort volgt de levensbeschrijving van Top Naeff,  tevens proefschrift. In de marge werkt hij aan een biografie over Godfried Bomans.

Anthonetta (Top) Naeff (1878-1953) / Biografie bij ING

– Van haar bekendste boek Schoolidyllen uit 1900 is onlangs de 28e druk verschenen bij Gottmer Uitgeversgroep.

– Bij RTV Rijnmond staat een video (3:57) waarin Gé Vaartjes lokaties laat zien in Dordrecht, de geboorteplaats van Top Naeff.

– Het eerste exemplaar werd op 10 juni 2010 gepresenteerd in de Kunstkerk te Dordrecht (zie bericht bij Boekendingen.nl).

Lees een fragment bij ‘Vandaag in de nacht’ (Athenaeum Boekhandel), 10 juni 2010

Recensies

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.