Onrust – biografie van Jacob Israël de Haan, geschreven door Jan Fontijn

Next Post
Previous Post

fontijn-haan-2015Jan Fontijn
Onrust
het leven van Jacob Israël de Haan, 1881-1924

Uitgeverij De Bezige Bij, mei 2015
Hardcover, 640 pagina’s
ISBN 9789023491514, verkoopprijs € 49,90

bestel-basis

Drie revolverschoten maakten op maandag 30 juni 1924 een einde aan het leven van de Joods-Nederlandse schrijver Jacob Israël de Haan, een groot dichter, bekend jurist en geëngageerd journalist. Hoewel de in 1919 naar Palestina geëmigreerde De Haan eerder met de dood was bedreigd, was hij blijven polemiseren met de zionisten, die in zijn ogen een antigodsdienstige en anti-Arabische politiek voerden.

‘Onrust’ vertelt het fascinerende leven van deze erudiete en controversiële schrijver. Met dat levensverhaal schetst biograaf en essayist Jan Fontijn tegelijkertijd een haarscherp tijdsbeeld van het fin de siècle, de literaire kring rond de Tachtigers en de opkomst van socialisme en zionisme – kortom, het culturele en sociale leven in aanloop naar en tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Jan Fontijn schreef met Onrust een indringende biografie van een veelbewogen leven en het verhaal van een politieke moord in Palestina die de wereld schokte.

Jan Fontijn (1936), die getrouwd is met schrijfster en schilderes Charlotte Mutsaers en jarenlang docent neerlandistiek was aan de UvA, werd vooral bekend vanwege zijn veelgeprezen tweedelige biografie van de schrijver Frederik van Eeden. Daarnaast schreef Fontijn onder meer over Carry van Bruggen, de zuster van De Haan.

over dit boek…

Boekpresentatie – Bij Spui25 zal op 13 mei 2015 ‘Onrust’ worden gepresenteerd.

TV – bij NPO Cultura is op 23 mei 2015 de documentaire ‘Het eind dat niemand keren kan’ te zien, over de moord op Jacob Israël de Haan (VPRO 1992, regisseur Emile Fallaux).  Hieronder een voorproefje.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=No1gt2MvcGI[/youtube]

UPDATE – Op zaterdag 2 juli 2016 wordt er een gedenksteen voor Jacob Israël de Haan onthuld in zijn geboorteplaats Smilde. Dit zal plaatsvinden in het park achter de Koepelkerk, op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.