‘Nooit het hele hart’ – de biografie van Jan Eijkelboom

Next Post
Previous Post

Jan Eijkelboom, journalist, schrijver en meermaals bekroond dichter en vertaler, overleed in 2008. Naast zijn schrijverschap – en eigenlijk vooral daarvoor – leidde hij een bestaan waarover weinig bekend is. Gelukkig is er nu zijn biografie.

• Kees van ‘t Hof
Nooit het hele hart
biografie Jan Eijkelboom
De Arbeiderspers, april 2021 – VERWACHT
9789029542425, hardcover, 336 pagina’s, € 34,99

 <<o.a. te koop via bol.com >>

Jan Eijkelboom schreef gedichten en verhalen. Maar naast dat schrijverschap – en eigenlijk vooral daarvoor – leidde hij een bestaan waarover te weinig bekend is. Toch zijn deze levensfeiten voor zijn werk van grote betekenis geweest.

Deze biografie beantwoordt niet alleen de vraag hoe en waarom Eijkelboom dichter werd en hoe zijn werk zich ontwikkelde (waarbij ruimschoots uit zijn originele maar ook toegankelijke poëzie geciteerd wordt), maar brengt ook de historische werkelijkheid tot leven: zijn belevenissen in de oorlog toen hij op een gereformeerd gymnasium zat, zijn gruwelijke ervaringen op Oost-Java tussen 1947 en 1950 en zijn ervaringen als journalist bij Vrij Nederland in de jaren waarin het een vooraanstaand opinieblad werd. En passant maken we kennis met de bonte stoet opmerkelijke figuren die tot zijn Amsterdamse kring behoorden. (uitgever)

Kees van ’t Hof verzorgde ook de uitgave van de Verzamelde gedichten van Jan Eijkelboom (De Arbeiderspers, 2012) – zie eerder bij BoB.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.