Nieuwe editie van ‘De handel en wandel van de boekenjood’

Next Post
Previous Post

sanders-boekenjood-2-2015 Ewoud Sanders
De handel en wandel van de boekenjood (druk 2)
over vermaarde, vergeten en fictieve straatboekhandelaren

Uitgeverij Amphora Books, mei 2015
Paperback, 180 pagina’s
ISBN 9789064460845, verkoopprijs € 20,00
(bestel bij bol.com)

In dit boek gaat Sanders in op de geschiedenis van het woord boekenjood, dat in de negentiende eeuw vrij vaak gebruikt werd, ook voor niet-Joodse (tweedehands)boekhandelaren, maar dat inmiddels in onbruik is geraakt. Ook bespreekt hij bekende boekenjoden uit de werkelijkheid en uit de verbeelding.

Straatboekhandelaren zijn lang boekenjoden genoemd, of ze nu joods waren of niet. De meeste waren arme marktkooplieden die nauwelijks sporen hebben nagelaten. Maar sommige, met name de boekverkopers die met een kraam op het Haagse Binnenhof stonden, werden beroemd. Ze hadden veel premiers, ministers en Kamerleden als klant. Aan de hand van vermaarde, vergeten en fictieve boekenjoden laat dit boekje zien welke rol straatboekhandelaren speelden tussen grofweg 1750 en 1950. In die periode functioneerden zij vaak als noodbank voor studenten en scholieren. Sommigen haalden de krant als leveranciers van schrijvers, bibliotheken en musea, anderen als helers en boekvervalsers. Op boekenveilingen waren ze berucht en niet alleen dienstmeiden klopten bij hen aan voor leesadviezen.

>> Dit is de tweede, herziene en vermeerderde druk van het boek van Ewoud Sanders dat vorig jaar op 25 mei 2014, werd gepresenteerd op de boekenmarkt op de Dam in Amsterdam

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.