Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 voor Jacques Westerhoven en Irina Michajlova

Next Post
Previous Post

11 december 2019 | Vertalers Jacques Westerhoven en Irina Michajlova ontvangen de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 van het Cultuurfonds. Vanwege het lustrumjaar 2020 worden twee vertalers bekroond.
Westerhoven ontvangt de prijs voor zijn vele vertalingen uit het Japans, waaronder werk van Murakami en Gomikawa.
Michajlova krijgt de prijs voor haar vertaaloeuvre van Nederlandse werken naar het Russisch, van onder anderen Hermans en Biesheuvel.
Aan elk van de twee prijzen is een bedrag van 35.000 euro verbonden. De uitreikingen zijn op 20 maart 2020.

Jacques Westerhoven woont sinds 1975 in Japan, waar hij tot 2013 Engelse taal- en Amerikaanse letterkunde doceerde aan de Rijksuniversiteit Hirosaki. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre vertaald van het Japans naar het Nederlands, van onder anderen Junichirō Tanizaki, Yukio Mishima, Kenzaburō Ōe, Haruki Murakami, Junpei Gomikawa en Yasushi Inoue.

Irina Michajlova (1955) werkt als hoogleraar Nederlandse taal, literatuur en cultuur in Sint Petersburg en is op dit moment de belangrijkste vertaler en pleitbezorger van Nederlandse literatuur in Rusland. Zij vertaalde onder andere werk van A. F. Th. van der Heijden en J. M. A. Biesheuvel, en maakte een aantal klassieke titels uit de Nederlandse literatuur. Naast W. F. Hermans, en Louis Couperus vertaalde ze onder andere het gedicht Awater (1934) van Martinus Nijhoff.

Martinus Nijhoff Vertaalprijs – Vertalen is een waardevol vak apart. Sinds 1955 reikt het Cultuurfonds daarom jaarlijks de Martinus Nijhoff Vertaalprijs uit, waarbij bijzondere literaire oeuvres van vertalers worden gelauwerd. Elk jaar wordt een vertaler die vertaalt in het Nederlands bekroond. Eens in de vijf jaar – bij elk lustrum van het Cultuurfonds – krijgt tevens een vertaler die vertaalt uit het Nederlands de prijs toegekend. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 35.000 euro. Het is daarmee een van de grootste vertaalprijzen van Europa.

  • Martinus Nijhoff Vertaalprijs | site | wikipedia | berichten
    voor een vertaler die vertaalt in het Nederlands en eens in de vijf jaar voor een vertaler uit het Nederlands

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.