Marion Pauw wint met ‘Vogeleiland’ de Gouden Strop 2022

Next Post
Previous Post


9 juni 2022 | De NBD Biblion Gouden Strop voor het beste spannende boek is gewonnen door Marion Pauw met ‘Vogeleiland’. Dat is vanavond bekend gemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek in Utrecht.

• Marion Pauw
Vogeleiland
The House of Books, 2021

< o.a. te koop via bol.com >

Wat is er gebeurd met Marianne? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland.

Vogeleiland is volgens de jury ‘geschreven door een auteur die de lezer weet mee te slepen in een geschiedenis die onschuldig begint maar steeds luguberder wordt’. Het is een boek dat je in één ruk wilt uitlezen omdat het ‘zich door de originaliteit van het verhaal lastig laat voorspellen’.

Marion Pauw kreeg de prijs van 10.000 euro en een sculptuur van beeldhouwer Marianne van den Heuvel. Zij won de prijs eerder ook al in 2009 met ‘Daglicht’.

Naast Marion Pauw waren genomineerd: Thomas Olde Heuvelt met Orakel, Gerrit Barendrecht met De Russische connectie en Bas Haan met Lenoir.

Schaduwprijs

Bas Haan sleepte de NBD Biblion Schaduwprijs in de wacht, de prijs voor het beste spannende debuut.

Bas Haan, Lenoir
Ambo | Anthos, 2021

 

Bibliotheek Neude in Utrecht was op 9 juni het toneel van de ‘Avond van het Spannende Boek’. Tijdens dit evenement worden de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de NBD Biblion Gouden Strop, de Hebban Thrillerprijs en de NBD Biblion Schaduwprijs.

 • Gouden Strop | site | wikipedia | berichten
  voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek
 •  

  Next Post
  Previous Post

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.