Marente de Moor ontvangt de F. Bordewijk-prijs 2019 voor haar roman Foon

Next Post
Previous Post

6 november 2019 | Marente de Moor ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Foon. Dit is een van de literaire prijzen die worden toegekend door de Jan Campert-stichting.

• Marente de Moor
Foon
Querido, 2018

o.a. te koop via bol.com >>


2 november 2019 | Het bestuur van de Jan Campert-Stichting heeft besloten de Haagse literatuurprijzen toe te kennen aan Paul Demets, Marente de Moor en Gideon Samson.

Marente de Moor ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Foon.

Foon is een roman over een biologenechtpaar dat in de Russische bossen op elkaar is aangewezen.

De tragische pogingen van de mens om de natuur te bedwingen, te begrijpen en te sturen, raken de kern van het oeuvre van De Moor. Er spreekt een grote liefde voor de wetenschap uit en een diep doorvoeld besef van de vergeefsheid van het menselijk streven. Resoluut leidt De Moor haar lezers naar de rand van het bos, in de wetenschap dat er vroeg of laat iets zal gebeuren dat de beren tevoorschijn roept. Foon is een met meesterhand geschreven ideeënroman over de mens die het mysterie van het bestaan steeds moeilijker kan verdragen, van een van de eigenzinnigste auteurs van het Nederlands taalgebied. (jury)

Marente de Moor (1972) is een Nederlandse schrijfster en columniste. Ze won de AKO Literatuurprijs (2011) en de European Prize for Literature (2014) voor haar roman De Nederlandse maagd (2010). Zij had enkele jaren een vaste column in Vrij Nederland. Haar werk is in tien talen vertaald. [zie wikipedia]

Marente de Moor kreeg vorige maand voor Foon De Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek.

  • Paul Demets (1966) krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel De Klaverknoop.
  • Gideon Samson (1985) krijgt voor zijn boek Zeb. de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs.

Aan deze prijzen is een bedrag van €6.000 verbonden.

De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever.

De uitreiking vindt plaats op zondagmiddag 19 januari 2020, tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited Winternachten in Theater aan het Spui.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.