Literaire reisgids door de Balearen van toen…

Next Post
Previous Post

Hans van der Klis, Hein Aalders
Illes Balears
Ibiza, Mallorca, Menorca, Formentera

Bas Lubberhuizen, januari 2017
ISBN 9789059374713, 224 pagina’s
> paperback € 24,99 | o.a. te koop bij bol.com

Eindelijk weer een nieuw deel in de fraaie Het Oog in ’t Zeil-stedenreeks.

Lang voor de charters in groten getale Mallorca en Ibiza aandeden, werden de Balearen – waartoe ook Menorca en Formentera behoren – ontdekt door schrijvers en kunstenaars uit heel Europa. Ze voelden zich aangetrokken door het klimaat, het licht, de lage kosten van levensonderhoud en de vrijheid die er heerste.
De Balearen waren een toevluchtsoord voor kunstenaars die bedreigd werden door de nazi’s, zoals Walter Benjamin en Raoul Hausmann. In de jaren zestig verbleef het halve Leidseplein op de Balearen, gevolgd door de hippies.

De Balearen vonden een prominente plek in het werk van internationaal vermaarde schrijvers als George Sand, Albert Vigoleis Thelen, Ruben Darío en Robert Graves en van Nederlandse schrijvers als Cees Nooteboom, Jan Cremer, Bert Schierbeek en Theo Kars. Deze gids laat zien hoe deze eilanden van ‘zon, zee en zonde’ doorklinken in hun werk.

Jan Cremer, die op Ibiza Ik Jan Cremer schreef, heeft speciaal voor deze uitgave een kort verhaal geschreven. Daarin blikt hij terug op zijn verblijf in de stadswijk Sa Penya.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.